Kako prepoznati trudove koji definitivno znače početak poroda?

Nema trudnice, a da nije s nestrpljenjem iščekivala porod. Ima tu i pomalo uzbuđenja, anksioznosti, milijun pitanja, ali i određena doza straha.

trudnica_pixabay

Strah od nepoznatog, strah od boli, pa i strah "hoću li ja to moći?". Jedan od strahova zasigurno jest i "hoću li znati prepoznati trudove i početak poroda?" ili kako trudovi izgledaju. Bole li zaista toliko koliko se priča?

Trudovi označavaju kraj trudnoće i početak poroda. Iako su izrazito bolni i neugodni, oni su jednostavno neizbježni za porod djeteta. No, osim onih pravih koji znače da ćete uskoro upoznati svoju bebicu, postoji i nekoliko vrsta trudova koji zbune gotovo svaku trudnicu.

Vrste trudova

- Braxton Hicksove kontrakcije ili pripremni trudovi: mogu se pojaviti bilo kad nakon prelaska 20. tjedna trudnoće, a možda se i ne pojave nikad. Oni mogu pomoći u kasnijem lakšem otvaranju cerviksa, no ne znače i njegovo otvaranje, odnosno u tom trenutku, uopće nemaju utjecaja.

- Lažni trudovi: ovu vrstu trudova karakterizira njihova nepravilnost i obično prestaju kod mijenjanja položaja, bilo u ležanju ili sjedenju.

- Pravi trudovi koji označavaju početak trudova: tijelo se prije samog poroda priprema na različite načine za porod, a kao završnica svega uslijedit će trudovi.

Kako najlakše prepoznati trudove?

- oni se pojačavaju s bilo kakvom aktivnosti, a ne smanjuju i ni jedan položaj ili promjena položaja ih ne može spriječiti

- s trajanjem postaju sve duži i snažniji i vjerojatno sve učestaliji (iako nije pravilo, jer porod ne napreduje kod svake žene istim tempom). Uobičajeno traju od 30 - 70 sekundi. Ne znači da će svaki trud biti bolniji ili duži od prethodnog, no za očekivati je da će im intenzitet jačati kako se porod bliži kraju, a isto vrijedi za učestalost.

- trudovi su obično popraćeni roskastim ili krvavim iscjetkom te općenito, promjenom vaginalne flore kao i otpadanjem sluznog čepa (iako kod nekih trudnica otpadne danima ili čak tjednima prije početka trudova).

- mogu biti popraćeni i proljevom (danima prije)

- popraćeni su puknućem vodenjaka tj. curenjem plodne vode (porod kod samo 15% trudnica započinje spontanim puknućem vodenjaka, nakon kojeg slijede trudovi)

O tome što pokreće porod i trudove već smo pisali ovdje, ali ono što više sve zanima je, kakav je zapravo osjećaj doživjeti trudove?

Faze poroda (trudova) i koliko dugo traju?

- Rana faza - početni trudovi - bol početnog truda mogla bi se opisati kao menstrualni grčevi ili probavni problem s crijevima, uz kod nekih trudnica i pritisak u donjem dijelu leđa, ali i gornjem dijelu nogu. U ovoj fazi trudovi traju obično 30 - 45 sekundi. Ova faza najčešće je najdulja (ali ne mora nužno biti tako), ali na sreću i trudovi su najmanje bolni. Ovi trudovi mogu početi i nekoliko dana prije početka poroda, a da ih trudnica ni ne osjeti i primijeti, a mogu potrajati i samo nekoliko sati (ili sat). Obično su u početku razmaka oko 20 minuta, a s vremenom im se razmak smanjuje. Ako vam se cerviks otvarao danima ili tjednima prije poroda, moguće da ćete ih i u potpunosti preskočiti. U ovoj fazi cerviks se otvara za oko početnih 3 centimetra.

- Faza aktivnog poroda - ova faza može potrajati od jednog pa do nekoliko sati (različita dužina smatra se normalnom), a cerviks se otvara do 7 centimetara. U ovoj fazi već brojne trudnice odlaze u rodilište. Trudovi u ovoj fazi postaju sve učestaliji i snažniji, odnosno poprilično bolni. Njihovo trajanje obično je od 40 do 60 sekundi, a dolaze svake 3 do 5 minuta. U ovoj fazi već brojne trudnice se povlače u sebe i nisu spremne za komunikaciju za vrijeme truda, a bol u donjem dijelu leđa se pojačava, kao i nelagoda u nogama, a obično u ovoj fazi dolazi i do puknuća vodenjaka (ili njegova prokidanja od strane medicinskog osoblja), ako već do toga nije došlo i ranije.

- Tranzicijska faza ili uznapredovali porod - najbolnija je i najintenzivnija faza trudova. Ovdje se cerviks otvara u potpunosti (10 centimetara) i obično i na sreću, najkraća je faza trudova. Može potrajati od samo 15 minuta pa do sat vremena (iako nije iznimka da potraje i do 3 sata). U ovoj fazi trudovi traju do 60 do 90 sekundi, iznimno su snažni i gotovo da između njih više nema pauze i mogućnosti za odmor. U ovoj fazi očekivan je iznimno snažan pritisak u donjem dijelu leđa kao i zdjelici te debelom crijevu. Može se očekivati i mučnina ili povraćanje te potpuna zbunjenost između trudova. Trudnica osjeća u jednom trenutku potpunu iscrpljenost i nemoć, dok u drugom osjeća euforiju. Na kraju ove faze dolazi do tiskanja i porođaja, te konačno, upoznavanja bebice!