Pozitivni učinci korištenja kokosova ulja

Kokosovo ulje osim što ima visoku hranjivu vrijednost, također ima i brojna ljekovita svojstva. Dugo vremena slabo se koristilo u prehrani i kućanstvu.

kokosovo ulje_pixabay

Osim velike nutritivne vrijednosti i ljekovitih svojstava, povezuje se i s gubitkom na težini, sprječava nastanak simptoma Alzheimerove bolesti, regulira vrijednost šećera u krvi, smanjuje kolesterol, povećava energiju, a osim toga u kućanstvu se može koristiti u svakodnevnoj upotrebi u različitim prilikama. Kokosovo ulje nastaje cijeđenjem iz "mesnog" dijela kokosove glave. Može biti prerađeno ili neprerađeno, a u ovom slučaju govorimo isključivo o dobrobitima neprerađena kokosova ulja koje je zdravije za ljudsko zdravlje.

Posebnim ga čini sastav, oko 92 % kokosova ulja sadrži se od masnih kiselina koje su posebna sastava i vrste. Osim masnih kiselina, sadrži vitamine i polifenole. Što se masnih kiselina tiče, glavne tri srednjelančane masne kiseline su: laurinska, kapronska i kaprilna, koje su zaslužne za brojne pozitivne stvari u ljudskom tijelu. On njih, laurinska je najvažnija i tijelo štiti od bakterija i poboljšava opće zdravlje.

Neovisno jeste li već zaljubljenik u ovo ulje ili tek istražujete njegove pozitivne strane, saznajte kako se sve može koristiti osim u prehrani.

Uklanja tjemenicu kod beba!

Tjemenica kod beba zaista zna biti uporna i ponekad teško se je riješiti iako ste vjerojatno isprobali već sve proizvode na tržištu. Roditelji koji su isprobali kokosovo ulje uspjeli su otkloniti tjemenicu i tvrde kako ljuskice tjemenice nestaju već nakon prvog pranja kose kokosovim uljem. Proceduru pranja kose potrebno je ponoviti nekoliko puta kako bi tjemenica u potpunosti nestala.

Odstranjuje šminku s lica i njeguje kožu

Iako vjerojatno zvuči kontradiktorno, nanositi ulje na masnu kožu i ne zvuči najbolje, no žene koje su isprobale tvrde kako je situacija upravo suprotna. Kokosovo ulje odlično otklanja tragove šminke s lica, a uz to hidratizira kožu na sasvim prirodan način.

Hidratizacija nježne bebine kože na potpuno prirodan način

Osim što je dobro za hidratizaciju kože odraslih, odlično je i za hidratizaciju nježne bebine kože posebice u prvim mjesecima. Možete ga lagano utrljati direktno na bebinu kožu, ali i staviti jednu do dvije kapi u kadu i tako okupati bebu.

Kuhanje s kokosovim uljem

Čini se kao najočitije mjesto za korištenje kokosova ulja. Poboljšava okus bilo pečenom ili prženom povrću, mesu ili žitaricama. Osim toga, zdravija je alternativa maslacu ili često u kuhinji korištenu suncokretovom ulju. Lako se probavlja što znači da ubrzava metabolizam i čini nas energičnijim i poletnijim, a njegove masne kiseline ne nakupljaju se u krvim žilima.

Poboljšava i ubrzava probavu

Kokosovo ulje sadrži srednje zasićene masne kiseline koje se ubrzano i lako razgrađuju u probavnom sustavu. Drugim riječima, odlično je za osobe koje pate od probavnih smetnji ili poremećaja.

Antibakterijska svojstva u ustima te štiti zubnu caklinu

Posjeduje i antibakterijska svojstva i može se koristiti u izradi domaće paste za zube. Osim toga preporučuje se koristiti ga i "grgljati" u ustima oko 20 minuta kako bi se reducirale bakterije u ustima te s vremenom imalo utjecaja na izbjeljivanje zubiju. Zbog visokog udjela kalcija štiti i njeguje zubnu caklinu te sprječava razvoj karijesa.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.