Potencijalno opasne situacije u kuhinji! Kako ih izbjeći?

Svi znamo da su djeca po prirodi znatiželjna i obožavaju istraživati kada im se ukaže prilika za to.

child  trying to turn on stove

Prema statistikama, najčešće stradavaju manja djeca dok se odrastanjem uvelike smanjuje postotak ozljeda u kućanstvu. Oko 2 milijuna djece godišnje zadobije neki oblik ozljeda u vlastitom domu. No, pozitivno je to što se većina takvih nezgoda može spriječiti prilagođavanjem prostora u kojem borave, njihovom uzrastu.

Jedno od potencijalno najopasnih mjesta u kućanstvu je kuhinja u koju voli zaviriti svaki mališan. Ladice u kojima se nalazi bezbroj oštrih predmeta, tipke koje svijetle, vatra na štednjaku, "poslastica" su za svakog klinca.

Djeca se u kuhinji vrlo lako mogu ozlijediti i sve što im je nadohvat ruke oni uzimaju, stavljaju u usta ili bace na pod, stoga uvijek budite oprezni kad je dijete u blizini kuhinje i pokušajte mu objasniti što smije, a što ne smije dirati.

U svakom slučaju, kada se radi o sigurnosti najmlađih u domu, potrebno je na vrijeme poduzeti sve mjere opreza. Djeca mogu biti vrlo dosjetljiva kad ih nešto zanima i kad je potencijalno opasno.

Zaključajte ladice

Ladice su najveći magnet za djecu, pogotovo ako su klizne. U trgovinama možete kupiti “ključeve” za ladice, većina njih je samoljepljiva pa ih samo skinete kad dijete odraste. Ako nemate zaštitu na ladicama, držite oštre predmete, u ormarima ili ladicama koje djeca ne mogu otvoriti.

Struji struja

Još uvijek nije znanstveno dokazano zašto djeca vole gurati prste u struju, ali zato prema statistikama, 85 posto svih ozljeda vezano uz struju koji uključuju mališane od jedne do četiri godine povezane su s guranjem prstiju u utičnicu. To se može vrlo lako riješiti tako da se stavi zaštita na utičnicu ili poklopce.

Kemija van dohvata

Razne vrste kemikalija i sredstva za čišćenje treba držati van dohvata dječjih ručica. To vrijedi i za alkohol. Pospremite rakije, vina i ostala alkoholna pića u ormar do kojeg dijete ne može doći.

Pazi, pec-pec

Ako djeca nešto vole, onda je to, igrati se oko štednjaka i perilice za suđe. I na pćenice i na perilice trebalo bi staviti zaštitu. Isto tako, vruće stvari poput lonaca i tava trebalo bi okrenuti na način da drške budu prema zidu, u slučaju da ih mališan želi potegnuti.

Stol i stolice što dalje

Maknite stol i stolice što dalje od radne plohe ili štednjaka kako se dijete ne bi penjalo. Razmislite i o tome da neko vrijeme ne koristite stolnjak, jer se djeca njime vole igrati, pa bi na sebe mogli povući vruću hranu.

Magneti, slatki i opasni

Zasigurno na vašem hladnjaku postoji barem jedan magnet s nekog putovanja, no nikako nemojte stavljati male magnete jer postoji opasnost od gušenja. Šibice i upaljače također držite podalje od male djece, po mogućnosti u visokim ormarićima.