Postoji li krvarenje u trudnoći koje je “normalno” i bezopasno?

Većina trudnica prođe kroz trudnoću bez krvarenja. No, kod nekih se krvarenja ipak dogode i najčešća su ona u prvom tromjesečju trudnoće.

Feeling awful stomachache.

Krvarenje u trudnoći ne mora nužno ukazivati na negativan ishod trudnoće, ali ga je svakako potrebno držati pod nadzorom i kontaktirati liječnika te slušati savjete i uputstva.

Krvarenja u prvom tromjesečju trudnoće

Najveći broj krvarenja u trudnoći, kao što je već spomenuto, otpada na krvarenja koja se događaju u prvom tromjesečju. Oko 20% žena ima neku vrstu krvarenja tijekom prvih 12 tjedana trudnoće.

Najvjerojatniji uzroci krvarenja u prvom tromjesečju su:

Implementacijsko krvarenje

Ovo najčešće blago krvarenje javlja se uglavnom 6 do 12 dana nakon začeća, odnosno kod implementacije oplođenog jajašca u maternicu. Mnoge žene implementacijsko krvarenje zamijene slabijom mjesečnicom (dolazi u otprilike isto vrijeme kada bi trebala i mjesečnica) pa ponekad ni ne pomisle da je ipak riječ o trudnoći. Ovo jako blago krvarenje može potrajati od nekoliko sati do nekoliko dana.

Pobačaj

S obzirom na to da su spontani pobačaji najčešći upravo u prvom tromjesečju, žene kod pojave krvarenja uglavnom uvijek prvo pomisle na najgori scenarij. Iako polovica žena koje prokrvare u trudnoći nažalost izgube bebu, krvarenje ipak ne mora uvijek ukazivati na to, posebno ako trudnica nema simptome poput jakih grčeva u donjem dijelu trbuha te ako ne krvari ugruške.

Izvanmaterična trudnoća

Izvanmaternična trudnoća događa se kada se oplođeno jajašce odnosno embrij usadi izvan maternice, a uglavnom u jajovodu. Ako embrij nastavi rasti može izazvati prsnuće jajovoda te u tom slučaju dolazi do za život opasne situacije za trudnicu. Izvanmaternična trudnoća događa se u oko 2% trudnoća.

Promjene u cerviksu (vratu maternice)

Za vrijeme trudnoće vrat maternice je više prokrvljen te seksualni odnos ili čak i uzimanje brisa za Papa test može izazvati krvarenje. Krvarenje ovog tipa nije opasno.

Infekcija

Bilo koja infekcija odnosno upala cerviksa, vagine i/ili seksualno prenosiva bolest poput klamidije ili herpesa može izazvati krvarenje u prvom tromjesečju trudnoće.

Krvarenja u drugom i trećem tromjesečju trudnoće

Krvarenja u drugom i trećem tromjesečju trudnoće smatraju se mnogo ozbiljnijim i opasnijim i za majku i za bebu, posebno zato što je trudnoća već odmakla, beba je veća, a opet nedovoljno razvijena za vanjski život. Ako u drugom ili trećem tromjesečju trudnoće dođe do krvarenja potrebno je odmah kontaktirati i posjetiti liječnika!

Najčešći uzroci krvarenja u kasnijim periodima trudnoće uključuju stanja:

Placenta previa ili predležeća posteljica

Riječ je o stanju, a ne o bolesti posteljice i događa se kada se posteljica nalazi nisko u maternici i djelomično ili potpuno prekriva ušće maternice odnosno porođajni kanal. Krvarenje uzrokovano ovim stanjem uglavnom je bezbolno, no zahtjeva hitan medicinski tretman, a događa se najčešće između 34. i 38. tjedna trudnoće, dok neke žene s ovim stanjem uopće ne krvare do poroda. Placenta previa događa se u 1 na 200 trudnoća.

Odvajanje posteljice

Nije često, događa se u oko 1% trudnoća. Posteljica se odvaja od zida maternice, prije ili za vrijeme poroda, a simptomi su jače krvarenje koje prolazi između posteljice i maternice. Ovo stanje može biti iznimno opasno i za majku i za bebu. Osim jakog krvarenja ostali simptomi su i jaka bol u trbuhu, krvarenje ugrušaka i bol u leđima.

Ruptura maternice

Događa se u rijetkim slučajevima, a uglavnom kao posljedica prethodnog carskog reza. Ožiljak od prethodnog carskog reza za vrijeme trudnoće puca, što uzrokuje rupturu odnosno pucanje maternice. Ova je situacija iznimno opasna i za život trudnice i bebe te zahtjeva hitan carski rez.

Preuranjeni porođaj

Vaginalno krvarenje u kasnim tjednima trudnoće može biti znak da se tijelo priprema za porod. Uobičajeno je da nekoliko dana ili tjedana prije početka trudova ispadne sluzni čep koji je pokrivao ušće maternice, a on uz sluz može sadržavati i male količine nakupljene krvi. Ako se takvo krvarenje dogodi prije 37. ili 36. tjedna trudnoće vjerojatno će nastupiti preuranjeni porođaj. Ostali simptomi preuranjenog porođaja su isti kao i oni uobičajenog: trudovi, vaginalni iscjedak, pritisak u trbuhu te bolovi u križima.

Ostali uzroci krvarenja u kasnoj trudnoći mogu biti zbog ozljeda cerviksa i vagine, polipa ili tumora.

Što učiniti za vrijeme krvarenja?

Vaginalno krvarenje za vrijeme trudnoće u bilo kojem tromjesečju uglavnom ukazuje na probleme, te je potrebno kontaktirati liječnika.

Nosite uloške (nikako tampone!) te vodite računa o količini, mirisu i boji krvarenja (primjerice krvarenje može biti ružičasto, smećkasto ili crveno, bez ili s ugrušcima, jakog ili neutralnog mirisa). Ako na ulošku primijetite izlaženje komadića tkiva, svakako ga ponesite sa sobom i pokažite liječniku.

Osim toga, ako imate neki od ovih simptoma, a koji mogu biti i/ili simptomi pobačaja ili ozbiljnih problema u kasnijoj trudnoći odmah se javite liječniku: jaka bol i intenzivni grčevi u donjem dijelu (zdjelici) trbuha, jako krvarenje ili svježa svijetlocrvena krv (nevažno da li je popraćeno bolovima), iscjedak iz vagine popraćen komadićima tkiva te vrtoglavica i nesvjestica.