Pobačaj u prvom tromjesečju trudnoće

Malo je događaja u životu koji ženi mogu slomiti srce poput pobačaja u prva tri mjeseca trudnoće.

Young woman in pain

Ponekad se on naziva spontani pobačaj, no stručno se kaže samo pobačaj i podrazumijeva prekid trudnoće koji se dogodi u prvih 20 tjedana gestacije.

Osim fizički vidljivih simptoma, pobačaj često ženu ostavlja u dubokoj tuzi i s razmišljanjem "Da li sam ja kriva? Jesam li nešto učinila da se to dogodilo?". Odgovori na ova pitanja u najvećem su broju slučajeva - ne. Odnosno, većina pobačaja događa se doista spontano i ne mogu se tek tako uzrokovati.

U većini slučajeva točan uzrok pobačaja ne može se utvrditi, no oko 70% pobačaja u prvom tromjesečju i oko 20% u drugom tromjesečju uzrokuju razne kromosomske anomalije. Od ostalih uzroka spomenuti još možemo jake infekcije i izloženost okolišnim ili industrijskim otrovima. U rijetkim slučajevima uzrok može biti dijabetes, bolesti štitnjače ili autoimuna bolest. Isto tako, vrlo, vrlo rijetko žena će pobaciti nakon nekog invazivnog testa (poput amniocinteze), fizičke ozljede (primjerice automobilske nesreće) ili jakog pada (primjerice niz stepenice ili s velike visine) te zbog ovisnosti o drogama.

Studije bilježe da 10-25% svih prijavljenih, odnosno poznatih trudnoća završava pobačajem. Velik broj žena pobaci i prije no što uopće saznaju da su trudne. Postoji nešto što se zove "kemijska trudnoća", a radi se o pobačaju koji se događa vrlo brzo nakon implementacije oplođene jajne stanice u maternici. Žena u tom slučaju lagano krvari taman u vrijeme sljedeće menstruacije, pa niti ne primijeti da je vrlo kratko bila trudna i da je pobacila.

Što žena može učiniti kad nastupi pobačaj?

Krvarenje u prvom tromjesečju je često znak pobačaja. S druge strane, četvrtina žena u tom će periodu doživjeti neki oblik vaginalnog krvarenja, a da ne pobace. Nije svako krvarenje znak pobačaja, a o vrstama i mogućim uzrocima krvarenja već smo pisali.

Ako je krvarenje obilno, svakako treba potražiti pomoć liječnika. Od ostalih simptoma ponekad dolazi do istjecanja tekućine i komadića tkiva te pojave grčeva.

Većina žena koje su prošle kroz to teško iskustvo opisuje pobačaj kao jake i bolne grčeve uz jako krvarenje. Ukoliko osjetite te simptome, svakako posjetite liječnika, a posebno ako ste pod rizikom izvanmaterične (ektopične) trudnoće (u rizičnoj skupini su žene koje su već imale ektopičnu trudnoću, imaju unutarmateričnu kontracepciju, koje su preboljele zdjelične infekcije ili pate od neplodnosti).

U ostalim slučajevima, žena gotovo ništa ne može učiniti jednom kad pobačaj nastupi. Većina žena jednostavno miruje dok se proces prirodno ne završi. Nema nekog pravila koliko će cijeli proces trajati. Ponekad je gotovo vrlo brzo, a ponekad se maternica čisti nekoliko dana.

Što nakon pobačaja?

Ono što ćete vidjeti je krv pomiješana s grudičastim tkivom (što bi mogla biti posteljica). Vidjet ćete možda i tkivo koji nalikuje na embrij ili fetus. Ukoliko želite znati zašto je došlo do pobačaja i eventualno spriječiti da se ponovi, tkivo možete dati na patološku analizu. Ako se odlučite na taj korak i imate mogućnosti sačuvati tkivo, stavite ga u čistu staklenku i na hladno (u hladnjak) dok ne dođete u priliku da ga predate na analizu. Iz rezultata će i vašem liječniku biti jasnije što se dogodilo i možda možete zajedno raditi na tome da se pobačaj više nikada ne ponovi.

Nakon pobačaja krvarenje će se s danima smanjivati. No nije uvijek tako i moguće su određene komplikacije. Ako se krvarenje pogoršava, ako je krv svježa i svijetlo crvena, ako primijetite iscjedak neugodna mirisa, dobijete temperaturu, imate i dalje grčeve, odmah potražite pomoć liječnika.

Većina liječnika preporučuje da barem dva tjedna nakon pobačaja izbjegavate spolne odnose kako ne bi došlo do infekcije. Neki će preporučiti i hormonalne pretrage za tri do četiri tjedna kako bi provjerili jesu li se hormoni vratili na stare razine.

Osjećaj tuge

Kada dođe do spontanog pobačaja, mnoge žene već u glavi imaju neku sliku budućnosti i majčinstva koje se iznenada moraju odreći. Ne reagira svatko jednako na neželjene i negativne životne situacije, no ma kakva vaša emocionalna rekacija bila, važno je da znate da na nju imate pravo.

Normalno je osjećati najširi raspon osjećaja - od tuge, izgubljenosti, žalovanja, potištenosti, pa do nade da će sljedeći puta biti sve u redu.

Ono što nije dobro je osjećati predbacivanje i krivnju, jer kao što smo spomenuli na početku, pobačaj je u najvećem broju slučajeva u potpunosti van naše kontrole i teško da ga žena može samo tako prouzročiti.

Ukoliko se borite s negativnim emocijama, svakako nađite osobu kojoj se možete povjeriti i potražite pomoć i utjehu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.