Kako planirati sigurnu i zdravu trudnoću nakon spontanog pobačaja?

Spontani pobačaj svakako je na popisu traumatičnih događaja u životu žena.

zamišljena žena_pixabay

Najčešće se događa i prije no što je žena uopće saznala da je trudna, ali spontani pobačaj u najvećem broju slučajeva nije krivnja žene niti ga ona može izazvati. Radi se o kromosomskim anomalijama, a o tome smo pisali u članku Pobačaj u prvom tromjesečju trudnoće.

Bez obzira na to što ga je uzrokovalo, spontani pobačaj ženu ostavlja u stanju straha, napetosti i tugovanja. Kod žena kod kojih je spontanih pobačaja bilo više, javlja se veliki strah da nikada neće začeti i očuvati trudnoću, pa neke više nemaju hrabrosti ni pokušavati. Uz savjete i pomoć liječnika, žene ipak trebaju imati na umu da je svaka trudnoća drugačija i da ne treba gubiti nadu. Liječnik će sve napraviti sa svoje strane, no žena također može napraviti puno da se osnaži za neke nove pokušaje.

Nakon pobačaja, bilo bi dobro dati svojem tijelu i srcu dovoljno vremena da se zaliječe i oporave od stresa pobačaja. Svakako si treba dati vremena i biti strpljiva kako bi se tijelo, um i srce osnažili i ohrabrili za novu trudnoću. Kada dođe period u kojem se ponovno osjećate opušteno i sretno. a u vašim se mislima ponovno počinju javljati planovi za novu trudnoću.

No ovaj put imajte na umu nekoliko poteza koje možete poduzeti, a koji vam mogu pomoći osigurati što bolji početak za novo začeće i trudnoću.

Napravite potrebna ginekološka testiranja Ako ste imali dva ili više spontana pobačaja za redom, bilo bi dobro prije sljedećeg pokušaja posjetiti liječnika i provjeriti ima li kakvih fizioloških uzroka. Ponekad su ponavljani pobačaji pitanje genetskog nasljeđa, no u drugim slučajevima može se raditi o nekim strukturnim problemima poput septuma maternice. Poteškoće mogu stvarati i hormonalni disbalans, odnosno nedovoljno lučenje hormona progesterona, ali i jake infekcije, neke bolesti štitnjače te neke autoimune bolesti.

Izliječite sve infekcije Kad je vaš imunitet pod napadom bakterija i virusa, borba ga prilično oslabljuje. Osjećate li se bolesno, iscrpljeno i "čudno", svakako se testirajte na infekcije poput onih spolno prenosivih, listeriozu, vaginalne infekcije, parvovirus infekcije i druge, a prema savjetu vašeg liječnika.

Upoznajte se s mogućim rizicima Ako ste stariji od 35 godina, pušačica ste i imate neku kroničnu bolest, vjerojatno ste pod većim rizikom za spontani pobačaj. Neke rizike nemoguće je eliminirati, ali se kvaliteta života na mnoge načine može poboljšati kako bi se umanjio taj rizik od spontanog prekida trudnoće u prvom tromjesečju. Samo za primjer, prestanak pušenja, zdrava prehrana, redovito vježbanje i dovoljno sna, mogu učiti čuda za sveukupno poboljšanje stanja vašeg organizma te za uspostavu hormonalne ravnoteže.

Budite svjesni svojih emocija Ako su tuga i strah zbog nedavnih pobačaja još uvijek prisutni, moguće je da ćete i novu trudnoću dočekati napeti, nervozni, zabrinuti i pretjerano oprezni. Pokušajte osvijestiti te emocije, a potom ih otpustiti. Razmišljajte pozitivno, odnosno na način da je ovo nova prilika i da će sigurno sve biti u redu. Vjerujte u pozitivan ishod i odbacite sav stres. Stres itekako utječe na probleme sa začećem.

Stavite sebe na prvo mjesto Nema ništa sebično ni narcisoidno ako u ovom periodu života stavite sebe na prvo mjesto u smislu da se doista brinete za sebe. Osluškujte se, posebno svoje emocije. Potražite pomoć onih koji su vam najveća podrška i razgovarajte o sebi i stvarima koje vas muče. Izbjegavajte ljude koji vas opterećuju, emocionalne vampire i one koji na vas ne djeluju pozitivno. Razmišljajte svakog dana što vama treba i što biste vi željeli.

Nikada ne gubite nadu Kada vas uhvati tjeskoba prisjetite se da je i znanost dokazala kako većina žena koje su imale spontani pobačaj, kasnije normalno začnu bebu i imaju uredne trudnoće. Budite samouvjereni, ne gubite nadu i svakog si dana govorite da ćete itekako ostvariti svoj san i postati majka. Neka to bude vaša mantra i vaša dnevna meditacija.

Jedite zdravo i riješite se poroka Zlatno pravilo već znaju i ptice na grani: puno voća i povrća, žitarica, sjemenki te namirnica bogatih proteinima, ali od provjerenih proizvođača. Važno je baviti se nekim aktivnostima, ali ne preopterećivati tijelo napornim vježbama. Voda je nezaobilazna, a dovoljno sna pružit će vam psihički i emocionalni odmor. Cigarete i alkohol odbacite odmah, jer ionako vas čeka duže razdoblje bez tih poroka. Što prije počnete, to bolje za vas i vašu bebu.