Savjeti dječje psihijatrice

Pet stvari koje roditelji trebaju prestati govoriti kćerima

Iako ove fraze mogu zvučati dobronamjerno, svi roditelji trebali bi biti pažljiviji oko poruka koje zaista šalju svojim kćerima kada ih izgovaraju

pexels-andrea-piacquadio-3755494.jpg
Foto: Pexels

Odgoj djevojčica nije nimalo lak zadatak. Svijet je i dalje pun zastarjelih očekivanja, razmjena kulturnih poruka duboko se fokusira na oblik njihova tijela, a vrijednost njihovog izgleda nepravedno se manifestira na njihovu ukupnu vrijednost. Istovremeno, ni roditelji ne pomažu dobronamjernim, ali štetnim frazama koje im svakodnevno govore.

Image

Veza između mame i kćeri je neraskidiva, no nekad nije sve idealno: Kako poboljšati odnos?

Iako možda govoriš svojoj kćeri da može postati što god želi od dana kada se rodila, jesi li ikad zastala i razmotrila nesvjesne riječi i fraze koje izgovaraš i koje možda ograničavaju njezinu sposobnost da zaista postane ono što želi biti dugoročno?

Lea Lis, dječja psihijatrica i autorica bestselera 'No Shame: Real Talk with Your Kids', za portal Pure Wow izdvojila je najčešće štetne izraze koje roditelji govore svojim kćerima i zašto ih trebaju izbaciti iz svog rječnika.

"Izgledaš jako lijepo."

Zašto je problematično: "S djecom, a posebno s kćerima, se nikada nemojte usredotočiti na njihov izgled kad ih hvalite", kaže dr. Lis, jer šalje pogrešnu poruku u smislu onoga što se cijeni.

Umjesto toga, usredotoči se na specifične osobine koje pomažu u izgradnji karaktera. Na primjer, možeš reći nešto poput: "Vau, odabrala si prekrasnu odjeću!" ili "Izgledaš tako samopouzdano." Ovakvi izrazi ističu atribute koje djeca mogu kontrolirati u odnosu na stvari koje ne mogu.

Image
Foto: Pexels

"Idi zagrli tetu/ujka/ujnu/strinu/strica…"

Zašto je problematično: Svoj djeci - a posebno djevojčicama - treba omogućiti da razvijaju tjelesnu autonomiju, tj. odlučuju tko će ih i kada dodirnuti, čak i u ranoj dobi. Dakle, koliko god ne želiš povrijediti njegove osjećaje kad tvoj omiljeni ujak stoji raširenih ruku, važnije je dati kćeri mogućnost izbora.

Predloži alternativni pozdrav (recimo, stisak ruke ili pozdrav šakom) ili reci kćeri da je u redu jednostavno verbalno pozdraviti. Ne vršeći ovaj pritisak, učiš svoju kćer da je ona u svakom trenutku u potpunoj kontroli nad svojim tijelom i uostalom, učiš je skupu vještina koje će joj biti od velike važnosti u tinejdžerskim godinama.

Image
Foto: Pexels

"Učinila si me ponosnom."

Zašto je problematično: Ova rečenica čini se potpuno bezazlenom, međutim, za djevojčice je potreba za zadovoljenjem drugih ljudi nešto o čemu su učene praktički od rođenja. A kad svoju sreću i uspjeh povežu izravno s tim da te učine ponosnom ili sretnom, moguće je da će početi utišavati svoju unutarnju kreativnost ili samopouzdanje.

S rečenicom poput "Tako sam ponosna na tebe" imaš najbolje namjere, ali važno je skrenuti fokus s onoga što tebe zadovoljava i umjesto toga modelirati načine na koje tvoja djevojčica može biti ponosna na samu sebe. Umjesto toga, pokušaj: "Vau, sigurno si jako ponosna na sebe" kako bi pokazala kćeri da je ona svoj vlastiti kompas i da joj za uspjeh nije potrebna validacija ili odobrenje drugih. "Dugoročno, ovo pomaže u stvaranju temelja za zdravo samopoštovanje", dodaje dr. Lis.

Image
Foto: Pexels

"Jednog dana ćete ti i tvoj muž…"

Zašto je problematično: Kada pretpostavimo određenu seksualnu orijentaciju, postavljamo standard ili očekivanje, htjeli mi to ili ne. Umjesto toga, dr. Lis predlaže upotrebu izraza poput "jednog dana, kad počneš izlaziti" ili "jednog dana kad pronađeš posebnu/pravu osobu", jer ove fraze ostavljaju mogućnost fluidne seksualne orijentacije.

"Ovakva suptilna promjena poruka može pomoći vašem djetetu da se osjeća ugodnije u razgovoru o svojoj seksualnosti, dok prva može učiniti da se vaše dijete boji biti iskreno s vama o svojoj seksualnoj orijentaciji", objašnjava ona.

Image
Foto: Pexels

"Moram smršavjeti."

Zašto je problematično: Svi smo se barem jednom našli ispred ogledala nezadovoljni svojim trenutnim izgledom, odnosno svi smo barem jednom bili krivi za posramljivanje vlastitih tijela. No, radeći to pred svojom djecom - posebno djevojčicama - može dovesti do dugoročnih problema sa njihovom slikom tijela, kaže dr. Lis.

Bolji plan: razgovaraj o zdravoj i uravnoteženoj prehrani oko njih/ s njima, ali i svim divnim stvarima koja tijela mogu činiti bez obzira na izgled (ples, pjevanje, trčanje itd.)

Image
Foto: Pexels