Opasnost od nastanka dijabetesa danas ne zaobilazi ni mališane

Pretilost koja može dovesti do dijabetesa danas je prilično česta, te više nije rezervirana samo za odrasle.

dijabetes

Sve više mališana suočava se upravo s ovom dijagnozom, koja se može pripisati načinu života i prehrani koja im na raspolaganje u bilo koje doba stavlja uglavnom nezdrava i brza rješenja.

Da su podaci alarmantni, govori i statistika koja je predstavljena u Hrvatskom liječničkom zboru. Fokus je stoga bio na jedinstvenom javnozdravstvenom programu PETICA – igrom do zdravlja, koji se sustavno provodi u određenim osnovnim školama.

Nezdrav život kao uzročnik dijabetesa

Najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo samo su potvrdili kako bi se ozbiljno trebalo pozabaviti problemom pretilosti kod mališana. Čak 33% dječaka i 20% djevojčica osnovnoškolske dobi ima prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo. S druge strane, tek nešto više od polovice mališana ima naviku doručkovati svakodnevno, a manje od polovice ih svakodnevno konzumira voće.

Bavljenje tjelesnom aktivnošću isto se tako našlo na „crnoj listi“ stvari koje današnju djecu jednostavno ne zanimaju. Tek 39% dječaka i 26% djevojčica može se pohvaliti da se svakodnevno bave umjerenom do intenzivnom tjelesnom aktivnošću u trajanju od najmanje sat vremena. Kombinirajući manjak kretanja s nezdravom prehranom, ne iznenađuje činjenica da se dobna granica za nastajanje dijabetesa tipa 2 značajno spustila i sve veću skupinu oboljelih čine upravo mladi, adolescentske dobi. Dijabetes tipa 2 oblik je ove bolesti koji se najčešće veže upravo uz prekomjernu tjelesnu težinu.

Alarmantne prognoze

Časopis Pediatric Obesity, nedavno je objavio prognoze trendova u zdravlju do 2025. godine, na globalnoj razini. Predstavila ih je Davorka Herman – Mahečić, liječnica u KBC Sestre milosrdnice.

U slučaju da se trendovi koji su prevladavali prije pet godina nastave, do 2025. godine svaka peta odrasla osoba biti će pretila. Uz to, čak 268 milijuna djece također će se boriti s prekomjernom tjelesnom masom, dok će 91 milijun njih biti pretilo. Sama pretilost (koja se tretira kao ozbiljna bolest), sa sobom će tako donijeti cijeli niz zdravstvenih stanja i bolesti poput oslabljene tolerancije glukoze, dijabetesa tipa 2, masne jetre te povišenog krvnog tlaka.

Liječnici se slažu kako je veoma važno naglasiti i da povećanjem mase za samo 1 kilogram, raste rizik od nastanka šećerne bolesti za čak 7,3%.

Koraci za zdraviju budućnost

Davorka Herman – Mahečić istaknula je kako samo mijenjanje svakodnevnih navika može dugoročno imati pozitivan učinak na zdravlje te spriječiti razvoj neke od navedenih bolesti.

Umjerena i uravnotežena prehrana trebala bi biti navika usađena od malih nogu. Upravo su roditelji najzaslužniji za ovaj dio. Nije dovoljno samo govoriti djetetu kako bi se trebalo ponašati, veoma je važno biti mu i dobar primjer, budući da mališani najbrže uče gledajući svoje roditelje, ističe Herman – Mahečić. Hranu bogatu jednostavnim šećerima, zasićenim mastima i soli trebalo bi zamijeniti zdravijim rješenjima. Redovita tjelesna aktivnost i kvalitetno vrijeme provedeno s obitelji jednako su važni u održavanju zdravlja – kako fizičkog, tako i mentalnog.

PETICA – igrom do zdravlja

Svaka promjena kreće od edukacije. Današnji mediji svakodnevno „bombardiraju“ mališane s reklamama za lance brze hrane te nezdrave napitke. Upravo zato važno im je prikazati i „drugu stranu“, točnije osvijestiti ih kako ono što vide na malim ekranima jednostavno nije najbolje rješenje, te da postoji velik broj alternativnih i zdravijih izbora.

PETICA – igrom do zdravlja, naziv je programa prevencije pretilosti djece školske dobi koja se ove godine u zagrebačkim školama provodi treći puta. Dio je međunarodne EPODE mreže, organizacije koja je utemeljena 2011. godine s ciljem podizanja svijesti o problemu pretilosti.

Program se prve godine provodio u osam zagrebačkih osnovnih škola. Već iduće godine bilo ih je uključeno duplo više, a ove godine ponovno se provodi u njih petnaest. Darija Vranešić Bender, znanstvena koordinatorica programa PETICA, istaknula je kako je edukativnim programom ove godine obuhvaćeno ukupno 1700 učenika drugih, trećih i četvrtih razreda.

Program obuhvaća 10 sati predavanja i radionica povezanih s važnošću prehrane i tjelesne aktivnosti u drugim razredima. Trećim i četvrtim razredima namijenjeno je 15 sati predavanja i radionica. Sve radionice vode educirani učitelji razredne nastave, uz pomoć studenata nutricionizma i kineziologije. Pomoću informativnih materijala i nastavnih pomagala, djecu potiču na razmišljanje, kreativnost i razvijanje vještina. S druge strane, djeca ključne poruke usvajaju na najbolji mogući način – kroz igru i zabavu.