Omega 3 masne kiseline u trudnoći

Znanje na području unosa određenih nutrijenata u trudnoći neprestano se širi.

omega-3_pixabay

Jedno od istraživanja nedavno je ponovno proučavalo vezu omega 3 masnih kiselina i zdravlja buduće majke, ali i utjecaja na razvoj djeteta.


Omega 3 kao važan nutrijent

Omega-3 masne kiseline često se nazivaju i „dragocjenim masnoćama“. Upravo ove skupine masnoća štite srce i krvne žile svojim antiaritmijskim djelovanjem i snižavanjem razine triglicerida. Glavni prehrambeni izvori omega 3 masnih kiselina su plava riba (tuna, inćuni, sardina), riba iz hladnih mora poput lososa, plodovi mora, te sjemenke i orašasti plodovi. Danas se sve više koriste i razni dodaci prehrani koji sadrže koncentrirano riblje ulje (često u obliku kapsula), te su također vrijedan izvor ovih zdravih masnoća.

Osim općenito povoljnog utjecaja na zdravlje i vitalnost, stručnjaci sve više ističu djelovanje masnih kiselina iz ove skupine tijekom trudnoće. To se pogotovo odnosi na ranu fazu trudnoće, kada zdrave masnoće mogu učiniti mnogo za normalan razvoj bebe i daljnji tijek trudnoće.

Poticanje razvoja i suzbijanje bolesti

Istraživanja su pokazala kako su žene koje su tijekom trudnoće unosile u tijelo omega 3 masne kiseline u bilo kojem obliku, osigurale brojne prednosti za zdravlje – kako sebi, tako i mališanu.


Za dijete, sastav masnih kiselina potiče fizički, ali i neurološki razvoj. Stručnjaci su potvrdili i kako dovoljan unos zdravih masnoća u ranoj fazi trudnoće, može odrediti i njen daljnji tijek. Žene koje su se držale prehrane bogate ovim masnoćama, rijetko su imale komplikacija tijekom trudnoće, razvoj djeteta je protekao uredno, a zabilježen je i iznimno mali broj prijevremenog poroda u ovoj skupini žena. Također, nakon rođenja, ova su se djeca pokazala naprednijima. U fizičkom smislu, ti su mališani bili i po dva mjeseca ispred svojih vršnjaka!

Omega 3 masne kiseline, osim fizičkog razvoja, povoljno djeluju i na onaj kognitivni. Ovdje bi pojašnjenje trebalo potražiti u samom sastavu ove vrste masnoća. One sadrže tzv. dokosaheksaenoičnu kiselinu (DHA), koja potiče razvoj mozga u prvim godinama života.

Prednosti za majku

Unosom omega 3 masnih kiselina u organizam, i majka će imati brojne beneficije. Česte promjene raspoloženja neće više biti toliko vidljive, a smanjit će se i mogućnost razvoja kroničnih bolesti kao što su lupus, artritis te neki tipovi raka.


Uz to, povećan unos omege 3 poželjan je i nakon poroda, budući da njegovi spojevi potiču na rad mliječne žlijezde koje će tada stvarati veću količinu majčinog mlijeka. Uz to, unosom omege putem majčinog mlijeka, dijete će ojačati imunološki sustav, kao i stvoriti otpornost na neke vrste alergija kasnije u životu.

Oprez je potreban

Najveće količine omege 3 unose se upravo putem dodataka prehrani, koji su većinom na bazi ribljeg ulja. Iako je većina sasvim sigurna za konzumiranje u trudnoći, liječnici ističu kako opreza ipak – nikad dovoljno. U slučaju da riblje ulje nije kvalitetno, može sadržavati toksine poput žive, koji bi inače tijekom proizvodnje trebali biti eliminirani.

U svakom je slučaju najbolje konzultirati se s liječnikom prije početka konzumacije dodataka prehrani. Upravo će vam on najbolje sugerirati koju vrstu nadopune prehrani odabrati, kao i koje su preporučene dnevne količine.


Možda će te zanimati

Image
VELIKO UZBUĐENJE

Prve reakcije finalista 'Superstara': Neki nisu očekivali prolazak dalje

Image
VELIKO UZBUĐENJE

Spektakl i suze u studiju 'Superstara': U finale idu Hana, Dino, Toni i Petar!