Nudite povrće djeci od najranije dobi i često i naučit ćete ih zdravoj prehrani za cijeli život

Način da dijete što prije usmjerimo na zdravu hranu jest da mu često i još kao bebi nudimo povrće, zaključak je najnovijih studija.

ID-10029602

Znanstvenici su otkrili da je ranije poticanje djece da pojedu kupus ili artičoku iz svog tanjura, ključ zdrave prehrane tijekom cijelog života.

Kao glavno povrće korišteno u istraživanju, izabrana je artičoka jer nju obično djeca najmanje vole.

Većini beba, koje su dobivale male i česte obroke pirea od artičoka, s vremenom su tražile sve veće porcije, dok je 21% beba ušlo u kategoriju "čistača tanjura" jer su pojele više od 75% od svake porcije.

Pokušaj da se artičoka svakodnevno uvede u prehranu djece od 2 i 3 godine je bila manje uspješna. Potvrđeno je da djeca od 2 i 3 godine postaju vrlo oprezni, ali i nemirni kad je hrana u pitanju, pogotovo ona koju ne vole.

Voditeljica istraživanja, profesorica Marion Hetherington s Instituta za psihološke znanosti na Sveučilištu u Leedsu tvrdi da roditelji koji žele poticati zdravu prehranu kod svoje djecu moraju iskoristiti ovo istraživanje kao smjernicu. Ako želite potaknuti dijete da jede povrće cijelog života, počnite im ga nuditi što ranije i često. Bez obzira da li dijete voli ili ne voli povrće, bez obzira je li nemirno i u početku odbija, prema ovoj studiji nakon 5 do 10 puta nakon što se određenu namirnicu ponudili, dijete će je početi jesti. Ne odustajte nakon jednog odbijanja.

U studiju je bilo uključeno 403 britanske, francuske i danske djece, u dobi od 4 mjeseca do 3 godine.

Svako dijete dobilo je dvije zdjelice od 100 grama pirea od artičoka po obroku, te je nakon 5 do 10 obroka izmjerena pojedena količina pirea.

Djeca su bila podijeljena u četiri grupe. Većina djece, njih 40% su bili "učenici" koji su tijekom istraživanja povećali konzumiranje pirea od povrća. Osim "čistača tanjura", 16% djece pripalo je u skupinu " ne jedu" jer su nakon 5 obroka jeli manje od 10 grama pirea. Ostala djeca pripala su u grupu "ostali", a njihov unos povrća se mijenjao tijekom vremena. Važno je spomenuti da su grupu "ne jedu" činila starija djeca, tj. od 2 do 3 godine.