Nova studija: U trudnoći je bolje izbjegavati kavu

Velika nova studija provedena na čak 60.000 trudnica kroz 10 godina dala je neke nove odgovore na pitanje - smiju li trudnice piti kavu?

5123488b079fe

Kava je vrlo omiljeni napitak većini ljudi, uz koju se vežu mnogi društveni i kulturološki momenti. Zato je se vrlo teško odreći, ali za trudnice je bolje da to učine, jer pijenjem kave tijekom trudnoće svoju bebu izlažu određenim rizicima.

Konkretno, spomenuta studija otkrila je da konzumiranje kave u trudnoći može uzrokovati rođenje bebe s premalom porođajnom težinom. Osim toga, kava produžuje trudnoću, ali samo za nekoliko sati.

Istraživanje je provedeno u Norveškoj, na 60.000 žena kroz period od 10 godina. Znanstvenici su proučavali podatke dobivene od žena, a među kojima su bili oni vezani za kofein. Žene su davale podatke koliko često i koju hranu i pića s kofeinom su konzumirale tijekom trudnoće. Među njima su bili čaj, kava, slastice...

Kada su te podatke usporedili s podacima beba, otkrili su direktnu vezu između konzumiranja kofeina i bebine porođajne težine.

Količina od 200-300 mg kofeina dnevno povisila je mogućnost za rađanje bebe s preniskom porođajnom težinom za 62%. Jedna šalica instant kave dnevno produžuje trudnoću za osam sati.

Jedna šalica instant kave sadrži oko 100 mg kofeina, a šalica filter kave oko 140 mg kofeina. U nekim se vrstama industrijski prerađene kave može naći i do 300 mg kofeina u jednoj šalici, kažu stručnjaci.

U Velikoj Britaniji i Skandinaviji ženama je preporučeno da ograniče konzumaciju kofeina na 200 mg dnevno (jednu veću šalicu). Niska porođajna težina znači potrebu da se ona nadoknadi, a praksa je pokazala da to može dovesti do pretilosti, dijabetesa i nekih drugih ozbiljnih oboljenja kasnije u životu.

Za razliku od nekih prijašnjih istraživanja, ovo najnovije nije pronašlo vezu između konzumiranja kave (kofeina) i preuranjenih porođaja. Dr. Verena Sengpiel, sa švedske Sveučilišne bolnice Sahlgrenska, kazala je kako kofein može naštetiti rastu nerođene bebe na način da usporava vitalni prolazak nutrijenata preko posteljice. Kako je napisala u stručnom časopisu BMC Medicine, kofein često ometa kemijske signale uobičajene kod pojave trudova te na taj način može na nekoliko sati produžiti trudnoću, odnosno odgoditi porođaj.

Liječnici kao i do sad savjetuju trudnicama da se prebace na bezkofeinsku kavu, ako već bez nje ne mogu, jer je to najsigurniji način da izbjegnu moguće nepovoljne utjecaje kofeina na svoju bebicu.

Na ovu su temu potrebna još mnoga istraživanja, ali na umu treba imati i činjenicu da razne vrste kave znače i razne razine kofeina u njima. Drugim riječima, kavu si pripremajte sami i pazite na doziranje. Isto tako, imajte na umu da mnoga pića, slastice, čokoladice i čajevi imaju također u sebi kofein koji treba pribrojiti dnevnoj dozi.