Različiti karakteri

Najstarije, srednje ili najmlađe dijete? Evo što to otkriva o osobnosti

Redoslijed rođenja objašnjava samo minimalni dio onoga što jesmo, ali definitivno utječe na razvoj karaktera

profimedia-0010673539.jpg
Foto: Profimedia.hr

Jedinci ne vole dijeliti, najstarije je šef, najmlađe uvijek dobije ono što želi, a srednje dijete, pa - zaglavilo je u sredini. Jesu li to samo stereotipi ili postoji neka istina u tome?

Image
Provjerene metode

Ne hvalite djecu i ne zabavljajte ih, savjetuje autorica zanimljive knjige o odgoju

Redoslijed rođenja objašnjava samo mali dio onoga što jesmo, ali mogu oblikovati dio naše osobnosti, kaže stručnjak dr. Frank Sulloway, autor knjige Born to Rebel (Pantheon). "Uloge koje braća i sestre usvajaju dovode do razlika u njihovom ponašanju", kaže on. A roditelji imaju tendenciju pojačati te uloge, svjesno ili nesvjesno. Evo kako stručnjaci objašnjavaju razlike u osobnosti između jedinaca, najstarijeg, najmlađeg ili srednjeg djeteta, a otkrivaju što još utječe na karakter.

Osobnost najstarijeg djeteta

Budući da prvorođena djeca slijede svoje roditelja, oni vole preuzeti odgovornost i imaju puno samopouzdanja, kaže dr. Kevin Leman, autor knjige The Order Book: Why You Are the Way You Are (Revell). Nemaju stariju braću i sestre koje ih zadirkuju dok uče voziti bicikl ili vezati cipele. Odrasli ih shvaćaju ozbiljno, a to im povećava samopouzdanje.

No ambiciozna najstarija djeca lako postaju perfekcionisti, oni vide da odrasli čine stvari bez pogreške. A onda oni žele sve napraviti kako treba, čak će ponekad odustati od nečega jer znaju da mogu pogriješiti. Ova perfekcionistička osobnost provođene djece znači da bi kasnije mogli imati probleme s priznavanjem pogrešaka.

shimmer fallback

Nije teško vidjeti što negativno može utjecati na osobnost ove djece: novi u svojim ulogama kao mama i tata, roditelji mogu biti prezaštitnički nastrojeni, a istovremeno strogi i zahtjevni, kaže Leman za Parenting. To može dovesti do "sindroma najstarijeg djeteta" i želje za prekomjernim postignućem.

Savjeti za roditelje:

 • Roditelji obično na prvorođenče gledaju kao na uzor mlađoj braći i sestrama, a to može predstavljati velik teret.
 • "Pripazi na stres koji se može stvoriti. Roditelji trebaju biti oprezni kod korištenja rečenica poput "trebao bi bolje znati", upozorava pedijatar T. Berry Brazelton.
 • Kada daješ dodatnu dogovornost najstarijem djetetu, dodijeli mu i neke privilegije (može kasnije na spavanje). "Vrlo je lako stvoriti dodatnu odgovornost najstarijem djetetu. Na primjer, najstarije dijete može samo donijeti igračku nervoznom mlađem bratu ili dodati pelenu, ali nemoj očekivati da stalno pomaže", kaže dr. Brazelton.

Osobnost srednjeg djeteta

Srednje dijete je često potpuno drugačije od starije braće i sestara. "Jednom kada prvorođeno dijete pronađe svoju ulogu, drugorođeni će tražiti ulogu koja je potpuno suprotna", kaže Leman. Kod njih je najteže odrediti kako će redoslijed utjecati na njihovu osobnost jer sve ovisi o najmlađem bratu ili sestri. Ako najstarije dijete ugađa roditeljima, onda se srednje dijete može pobuniti kako bi privuklo pažnju. "Najteže je kategorizirati osobine srednjeg djeteta, ali koje god to osobine bile utječu na prvorođenog", kaže Leman.

U očima srednjeg djeteta najstarije dijete ima sve privilegije, a mlađe privlači pažnju i dobije što želi. "Srednja djeca su najspremnija za pregovore", kaže Sulloway. Znaju kako pregovarati, diplomati su i skloni kompromisu, a dobro podnose razočaranja. Imaju realna očekivanja, vjerojatno će biti najmanje razmažena i najsamostalnija. Budući da se često osjećaju izostavljeno, često gravitiraju prema prijateljima izvan obitelji.

shimmer fallback

Savjeti za roditelje:

 • Zahvali srednjem djetetu kada smiri svađu među braćom i sestrama.
 • Poštuj njegovu potrebu da se druži s vršnjacima, i stvori mu uvjete u kojima može upoznati drugu djecu.
 • Prvorođena djeca imaju svoje roditelje u početku, kao i najmlađe dijete, a srednja djeca uvijek moraju dijeliti roditeljsku pažnju. Odvoji vrijeme za svoje srednje dijete kako bi se osjećalo posebno. "Učini to za svako dijete, pojedinačno, ali posebno za srednje dijete", preporučuje dr. Brazelton.

Osobnost najmlađeg djeteta

Roditelji su najopušteniji s najmlađim djetetom - više nisu nervozni, a već imaju puno roditeljskog iskustva. Kao rezultat toga, najmlađa djeca obično dobiju puno više nego njihova braća i sestre, kaže Leman. Oni snose manju odgovornost, tako da najmlađa djeca obično bezbrižna, zabavna, umiljata i društvena te vole nasmijavati ljude.

Ali biti najmlađe dijete nije uvijek jednostavno. Budući da najmlađa djeca svoju stariju braću i sestre smatraju većom, bržom i pametnijom, kako bi se razlikovali mogu postati buntovni, kaže Sulloway. "Najmlađa djeca imaju stav 'pokazat ću im", objašnjava Leman. Također mogu biti manipulativna i razmažena.

shimmer fallback

Savjeti za roditelje:

 • Najmlađa djeca često osjećaju da ih se ne shvaća ozbiljno. Dopusti mu da donese neke obiteljske odluke - poput mjesta na koje će se izaći na večeru ili koji film ćete pogledati
 • Pridaj važnost "prvim" stvarima koje napravi. Kada nauči vezati cipele nazovi rodbinu i pohvali se ga kao što bi to učinila s prvim djetetom. Stavi njegove crteže na hladnjak kao što si to činila i sa starijom djecom.
 • Najmlađe dijete također treba odgovornost, čak i nešto jednostavno poput stavljanja salveta na stol. Najmlađe dijete može imati malo odgovornosti jer su najmanji.

Osobnost jedinca

Djeca koja nemaju brata ili sestru puno vremena provode sama, igraju se sama i često su vrlo kreativna. Zapravo, Leman jedince naziva "super prvorođenima". Poput najstarije djece, oni su samopouzdani, dobro govore, posvećuju ogromnu pozornost detaljima i često su vrlo dobri u školi. Osim toga, puno vremena provode s odraslima pa se često ponašaju kao "mali odrasli".

shimmer fallback

Ova djeca nikada se nisu morala natjecati za pažnju svojih roditelja ili dijeliti igračke sa svojom braćom i sestrama, pa postoji rizik da postanu samoživi. Također su se navikli na osjećaj važnosti, pa im može biti teško ako stvari ne idu kako su zamislili, kaže Leman. Budući da su im uzori kompetentne odrasle osobe, oni su čak mogu postati veći perfekcionisti od najstarijeg djeteta koje ima braću ili sestre.

Savjeti za roditelje:

 • Budući da kod kuće nisu navikli dijeliti s drugom djecom, posebno je važno da se igraju s drugom djecom.
 • Jedinci naginju perfekcionizmu, pa ih je važno naučiti da prihvate vlastite pogreške. Nemoj ga u svakoj prilici učiti da nešto učini bolje, ako krevet nije savršeno pospremljen, nemoj popravljati za njim.

Još neki faktori utječu na osobnost djeteta

"Mnoge stvari doprinose ljudskom ponašanju. Redoslijed rođenja je samo mali dio toga", kaže dr. Frank Sulloway. Evo još nekih čimbenika koji imaju utjecaj na oblikovanje osobnosti i ponašanja.

Spol. Rođenje prvog ne mora nužno jamčiti status prvorođenca. U nekim kulturama se s dječakom se može postupati kao s prvorođenim djetetom čak i kada ima četiri starije sestre.

Dobne razlike. Utjecaj redoslijeda rođenja je najjači kada braća i sestre imaju dvije do četiri godine razlike. Kada u obitelji postoje velike dobne razlike, više djece se može odgajati kao prvorođeni. Također braća i sestre kod kojih je razlika manja od dvije godine gotovo su poput blizanaca. "Postoji fizička jednakost. Teško je uzeti taj kamion od svog mlađeg brata kad on nije tako mali", kaže Sulloway.

Djeca s poteškoćama u razvoju. Ako u obitelji jedno dijete ima poteškoće u razvoju, mlađe može preuzeti ulogu starijeg djeteta.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.