Najbolje Facebook grupe i stranice za (buduće) mame

Slobodno možemo tvrditi da je došlo vrijeme Fejs mama.

žena na računalu pixabay
Play logo

To su mame koje se grupiraju, šalju pitanja (direktno ili anonimno), odgovaraju na pitanja, savjetuju, tješe, dijele svoja iskustva i jednostavno - ponosne su što su mame, a sve to u posebnim maminim grupama na popularnoj društvenoj mreži. Većina tih grupa ima zavidan broj članica koje svakodnevno lajkaju, dive se svojim i tuđim mališanima te uče na primjerima i iskustvima drugih mama.

Play logo

Neke od najpopularnijih Facebook grupa te vrste u Hrvatskoj s više od 50 000 pratitelja su:

MaMe na Fejsu,

Mamina stranica,

Play logo

Moje ime je Mama te u regiji iznimno čitana i popularna

Klub trudnica i mladih mama.

Koncepcija svih njih je slična, a odnosi se na red smijeha i zabave, red pitanja koje postavljaju mame mamama, pa red savjeta i korisnih članaka i informacija podijeljenih ili "share-anih" s raznih portala. Svima njima je zajedničko, i glavna svrha im je, dati mamama do znanja da nisu same, da su i druge mame baš poput njih te uz to daju mogućnost riječi utjehe i iskustava u teškim situacijama. Većina sadržaja stranica vrti se oko postavljanja pitanja koja se uglavnom postavljaju kao anonimna, jer tako čitateljicama pružaju sigurnost, a opet daju im mogućnost da pitaju ono o čemu se ne usude govoriti javno i pod vlastitim imenom i prezimenom. Jer doista, društvene mreže nas otvore svijetu do gole kože, a ove stranice mamama daju upravo potrebnu sigurnost i anonimnost kako ne bi treća susjeda s lijeve strane znala da je određena mama upravo u 13. tjednu trudnoće imala krvarenje ili ima problema s upalom dojke. Nakon postavljanja i objavljivanja pitanja, uvijek se javljaju mame željne pomoći i podijeliti vlastita iskustva. No, kako i valja, u opisima stranica je navedeno kako mame - savjetnice nisu liječnici pa odgovore i savjete ne treba ni uzimati kao takve, a za zdravstvene probleme potrebno se obratiti liječnicima.

Play logo

Osim savjeta i smijeha, s brojem rasta članica često se javljaju i sponzori koji sitnima darivanjima razveseljavaju mame. Opet, tu je uglavnom riječ o drugim kreativnim mamama koje izrađuju prekrasne sitnice za vlastite mališane, te su vlastitim trudom, znanjem i upornošću razvile i vlastiti posao. Primjerice Atelier Lela, Ići Mići, Sovica i slične. Dakle, ovo je izvrstan primjer suradnje i međusobne promocije mama.

U početku su navedene stranice s velikim brojem sljedbenica, no da navedemo i one s manjim, ali nikako manje važnim po količini savjeta, smijeha i interakcije. Tu su još vrlo popularne stranice koje svakodnevno rastu:

Mame, buduće mame, od izravnih do anonimnih pitanja, zatim

Play logo

Mamine tajne, anonimne i javne,

Mamice i trudnice,

Savjeti za trudnice i mlade mame,

Play logo

Mamine radosti i brige.

Već u imenu mnogih sadržana je riječ "pitanje" ili "savjet", što jasno daje do znanja da mame za njima posežu kako bi potražile savjete ili postavile pitanja koja im je neugodno postaviti nekome u izravnoj interakciji.

Osim općenitih postoje i brojne tematski specijalizirane stranice ili grupe koje se bave temama dohrane i prehrane beba i djece, poput stranice Domaće kašice za bebe, zatim one gdje se mame savjetuju i razmjenjuju iskustva o modernim platnenim pelenama pa do SOS grupa za dojenje.

Play logo

Vrlo su aktivne i popularne grupe za mame koje se odnose na pojedine regije ili veće gradove, a gdje mame u užem smislu razmjenjuju iskustva o radnom vremenu pojedinog pedijatra, ginekologa ili traže preporuku slobodnih aktivnosti za dijete u njihovom gradu. Većina takvih grupa uglavnom je zatvorena tipa pa čak i tajna (Facebook tražilica ih ne nalazi) pa se članstvo postiže samo uz učlanjenje u grupu od strane neke druge mame.

Bilo da sudjelujete u nekoj od grupa samo radi zabave i razbibrige, bilo da samo želite utjehu i saznanje da i neka druga mama noćas nije spavala zato što je njezinom malenom izlazio prvi zubić ili tražite savjet, to je lako, jer internet i Facebook nemaju radno vrijeme i uvijek su tu za vas.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.