Play logo

Na ovo igralište roditeljima ulaz nije dozvoljen, a djeca uživaju u igri i stvaranju s velikim osmjesima na licu

Svojim izgledom podsjeća na smetlište, a zapravo je dječje igralište.

igraliste_klinfo
Play logo

Svojim izgledom podsjeća na smetlište, a zapravo je dječje igralište Mjesto je to gdje je djeci dozvoljeno da uprljaju odjeću, izgrebu koljena, upotrijebe vlastitu maštu i imaju priliku izraditi nešto novo. I mjesto je to na koje tzv. "helikopter roditelji"* nisu pozvani. Zašto? Jer ovo mjesto dozvoljava djeci upravo sve ono što takva vrsta roditelja djeci u pretjeranu strahu za njihovu sigurnost ne dozvoljava, a to je jednostavno: da budu djeca.

Play logo

*Službena definicija "helikopter roditelja": Roditelj koji stalno nadgleda (nadlijeće) svoju djecu i previše je, do najsitnijih detalja uključen u njihov život. Ili pojednostavljeno, ne dozvoljava im da išta naprave sama.

Igralište zaista na prvi pogled izgleda kao odlagalište otpada, s brojnim kartonima, drvenim otpacima i kantama. Sve navedeno zapravo i nisu otpaci jer djeca se s njima uspješno igraju i stvaraju, a najvažnije je da pritom uče i uživaju. Ovdje djeca čak imaju dozvolu i za korištenje pila i čekića kako bi izradili neki novi njima zanimljiv predmet od svega ponuđenog na tlu. A najvažnije je da se mogu uprljati i shvatiti kako stvari funkcioniraju u stvarnosti, bez uplitanja odraslih te vođenja igre.

Ovo zaista posebno igralište nalazi se na Guvernerovu otoku u New Yorku i zapravo je zamišljeno kao eksperiment koji potiče djecu na igru u prirodi i istraživanje. Roditelji i odrasli nemaju dozvoljen pristup igralištu te djecu čekaju izvan ograde igrališta, dakle, nije zamišljeno za djecu prezaštitnički nastrojenih roditelja.

Play logo

Studije su tijekom godina rasta popularnosti "helikopter roditeljstva" pokazale kako ono u djeci ostavlja određen dojam gorčine i anksioznosti te djeci ostavlja određenu dozu straha, s obzirom na to da se ne mogu samostalno suočiti s brojnim situacijama tijekom djetinjstva što dovodi do smanjenih vještina potrebnih za život i normalno funkcioniranje tijekom života.

Kreatori ovog igrališta nadaju se da će pomoći djeci da postanu samostalnija, pa iako se samostalnost i kreativnost u ovom slučaju, učila preko uprljana koljena ili hlača ili poderanih laktova.

Play logo
Play logo