Na ovo igralište roditeljima ulaz nije dozvoljen, a djeca uživaju u igri i stvaranju s velikim osmjesima na licu

Svojim izgledom podsjeća na smetlište, a zapravo je dječje igralište.

igraliste_klinfo

Svojim izgledom podsjeća na smetlište, a zapravo je dječje igralište Mjesto je to gdje je djeci dozvoljeno da uprljaju odjeću, izgrebu koljena, upotrijebe vlastitu maštu i imaju priliku izraditi nešto novo. I mjesto je to na koje tzv. "helikopter roditelji"* nisu pozvani. Zašto? Jer ovo mjesto dozvoljava djeci upravo sve ono što takva vrsta roditelja djeci u pretjeranu strahu za njihovu sigurnost ne dozvoljava, a to je jednostavno: da budu djeca.

*Službena definicija "helikopter roditelja": Roditelj koji stalno nadgleda (nadlijeće) svoju djecu i previše je, do najsitnijih detalja uključen u njihov život. Ili pojednostavljeno, ne dozvoljava im da išta naprave sama.

Igralište zaista na prvi pogled izgleda kao odlagalište otpada, s brojnim kartonima, drvenim otpacima i kantama. Sve navedeno zapravo i nisu otpaci jer djeca se s njima uspješno igraju i stvaraju, a najvažnije je da pritom uče i uživaju. Ovdje djeca čak imaju dozvolu i za korištenje pila i čekića kako bi izradili neki novi njima zanimljiv predmet od svega ponuđenog na tlu. A najvažnije je da se mogu uprljati i shvatiti kako stvari funkcioniraju u stvarnosti, bez uplitanja odraslih te vođenja igre.

Ovo zaista posebno igralište nalazi se na Guvernerovu otoku u New Yorku i zapravo je zamišljeno kao eksperiment koji potiče djecu na igru u prirodi i istraživanje. Roditelji i odrasli nemaju dozvoljen pristup igralištu te djecu čekaju izvan ograde igrališta, dakle, nije zamišljeno za djecu prezaštitnički nastrojenih roditelja.

Studije su tijekom godina rasta popularnosti "helikopter roditeljstva" pokazale kako ono u djeci ostavlja određen dojam gorčine i anksioznosti te djeci ostavlja određenu dozu straha, s obzirom na to da se ne mogu samostalno suočiti s brojnim situacijama tijekom djetinjstva što dovodi do smanjenih vještina potrebnih za život i normalno funkcioniranje tijekom života.

Kreatori ovog igrališta nadaju se da će pomoći djeci da postanu samostalnija, pa iako se samostalnost i kreativnost u ovom slučaju, učila preko uprljana koljena ili hlača ili poderanih laktova.