Možemo li dobiti rat protiv strija?

Pojava strija jedna je od onih boljki od kojih trudnice strahuju kako postaju sve veće. No kad beba jednom dođe na svijet, većini mama strije su zadnje na tapeti.

4d6f95600b70f

Ipak, dok još hodate uokolo sa svojom bebicom u trbuhu, a vaša koža nije pretjerano elastična, postoji nekoliko preventivnih metoda koje mogu ublažiti nastanak strija, ako ih već ne i potpuno spriječiti.

Što su strije?

Strije su duguljasti uski ožiljci na koži, specifične svilenkasto-srebrnkaste boje. Nastaju zbog pucanja dermisa (srednjeg sloja kože). One mogu s vremenom izbljedjeti gotovo do nevidljivosti, ali nikada neće u potpunosti nestati.

Strije se pojavljuju nakon ubrzanog širenja kože u kombinaciji s njezinim rastom (npr. u pubertetu) ili kod dobivanja na težini (npr. u trudnoći, kod brzog povećanja mišićne mase ili masnih naslaga tijela). Ponekad se javljaju i zbog hormonalnih promjena, pa ne čudi zbog čega su tu u trudnoći.

Kako znam da sam dobila strije?

Prvo ćete primjetiti ljubičaste linije koje će s vremenom postati srebrnkaste. Kada prstom dotaknete propucali dio, on će na dodir biti jako mekan i činit će se doista neispunjen tkivom tj. prazan. One nisu opasne po zdravlje i ne ugrožavaju normalno funkcioniranje organizma, pa tako ni kože općenito. Ipak, estetski su neprivlačne i prve idu dolje kada grafičar fotošopira nekog za naslovnicu.

Zašto koža puca?

Srednji sloj kože - dermis, zadužen je za očuvanje njezina oblika. Glukokortikoidni hormoni koji sudjeluju u metabolizmu šećera, proteina i masti, utječu na dermis na način da onemogućavaju fibroblastima (ćelijama vezivnog tkiva koje imaju gradivnu i ulogu u sintezi svih komponenti tog tkiva) da stvaraju vlakna kolagena i elastina. Ta vlakna potrebna su koži kako bi ju zadržala napetom u trenutcima njezina rastezanja i/ili rasta. Zbog manjka tog gradivnog materijala, dolazi do pucanja dermisa i nastanka strija.

Strije u trudnoći

Neke žene uopće ne dobiju i nemaju strije, ni prije, za vrijeme, niti u trudnoći (sretnice). Od onih koje ih imaju, između 75 i 90 % njih dobije strije u trudnoći. Najčešće se javljaju u šestom i sedmom mjesecu trudnoće kada je koža podvrgnuta jačem istezanju, no strije se mogu početi javljati istog trena kada počne rasti trbuh. Koža obično puca po dužini prema pupku, a osim na trbuhu javit će se na grudima, bedrima, bokovima, odnosno svuda gdje dolazi do većeg nakupljana masnog tkiva ili jačeg napinjanja kože.

Kako spriječiti?

Na tržištu postoje proizvodi, kreme i ulja, koji se reklamiraju kao dobra prevencija protiv nastanka strija. Oni sadrže Gotu Kola ekstrakt, vitamin E, kolagen, hijaluronske kiseline, panthenol, elastin, mentol i druge supstance koje bi trebale pomoći. Mogu se naći u ljekarnama i drogerijama (DM-u), a iskustva trudnica govore kako su se najboljima pokazali sljedeći preparati: bademovo ulje, kokosovo ulje, Afrodita kreme, Babylove krema i ulje, Chicco krema protiv strija, Eucerin ulje, DM krema Mamma.

Uspješnost prevencije

Jedno njemačko istraživanje pokazalo je da redovito mazanje kremama i uljima protiv strija, uspije spriječiti njihov nastanak u samo trećini slučajeva. U svakom slučaju, bolje je mazati, nego ne činiti ništa. Treba samo imati na umu da uspjeh ili neuspjeh doista najviše ovisi o tipu vaše kože, hormonima, možda malo i o genetici, pa krema neće pomoći svakome.

Kako ih liječiti?

Ukoliko ste imali tu nesreću da ste rođenje bebice dočekali prošarani strijama, i za to postoje tretmani. Laserske korekcije, dermoabrazija i slični zahvati poboljšat će izgled kože, ali strije neće skroz nestati. Isto tako, kreme za liječenje postojećih strija, bit će nažalost bačen novac.
Dobra vijest je da se dermatologija kao znanost iz dana u dan sve više razvija, kao i nove uspješne metode uklanjanja strija koje uključuju radiovalove, laserske tretmane i mikrokirurške zahvate. Stoga se možda doista jednog dana probudimo i saznamo da je strijama odzvonilo i da je rat dobiven.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.