Može li ti joga pomoći da zatrudniš?

Donosimo ti poveznice između prakticiranja joge i poboljšanja plodnosti

Može li ti joga pomoći da zatrudniš?

Joga je poznata po tome što otklanja stres i tjeskobu, što ti može pomoći kada želiš zatrudnjeti, no može li ti ona pomoći nadirektan način? Vjerojatno si puno puta do sad čula kako je joga vrlo korisna za um i tijelo, te da ti može olakšati puno simptoma koji te možda sprečavaju da postaneš majka. Niti jedno istraživanje još nije donijelo konačan odgovor na ovo pitanje, no mi ti donosimo poveznice između prakticiranja joge i poboljšanja plodnosti.

Image

Trudnoća: Rast i razvoj vaše bebe u prvom tromjesečju


Iako niti jedna studija ili istraživanje nisu potvrdili definitivnu poveznicu između prakticiranja joge i povećanja mogućnosti da ostaneš trudna, mnoge studije su otkrile da joga donosi posebne prednosti. Istraživanjasu potvrdila da žene koje su izložene većem stresu imaju manju mogućnost trudnoće, te da veći rizik od spontanog pobačaja. Istraživanja su također potvrdila da joga unaprjeđuje proces tretmana za povećanje plodnosti, te su zato neke klinike uvele program "fertility yoga".


Prednosti prakticiranja joge tijekom planiranja trudnoće

Vježbanje je inače dobar načinpripreme tijela za trudnoću. Najbolje je započeti s jogom ili drugim vježbama koje ti odgovaraju prije nego što ostaneš trudna kako bi potencijalno izbjegla jutarnje mučnine i umor. Ako uspiješ uvesti rutinu vježbanja u svoju svakodnevicu, ona ti može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa tijekom trudnoće i od drugih komplikacijakoje se javljaju u drugom stanju. No, najveća prednost je definitivno opuštanje tijela kroz prakticiranje joge. 


Postoje li negativne strane prakticiranja joge u trudnoći?

Negativne strane ili rizici od prakticiranja joge u trudnoći ne postoje ako se pridržavaš uputa i preporučenog plana za trudnice. Bitno je da se ne forsiraš i usredotočiš na opuštanje zato što su ozljede od prakticiranja joge česte. Kada vježbaš jogu u tvoje tijelo proizvodi hormon relaksinkoji te opušta, ali ti i daje lažan osjećaj povećane fleksibilnosti. Ovaj osjećaj te može lako prevariti te se možeš ozlijediti. 

Koje poze su najbolje za potencijalno povećavanje plodnosti?

Istraživači ističu sljedeče poze: 

Janu Sirsasana
Setu Bandha SarvangasanaPaschimottanasana
Viparita Karani

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.