Imena u Hrvatskoj

Mia i Luka još uvijek vode: Top 10 najpopularnijih imena u 2020. godini

Unatoč tome što su Mia i Luka još uvijek prvi na ljestvici, protekla godina donijela nam je i nekoliko novih trendova. Evo koja su najpopularnija imena za djecu u Hrvatskoj

profimedia-0251966547.jpg
Foto: Profimedia

Osim što nam je priuštila dosad neviđeni kaos, ako si se pitala kakva je protekla godina bila u brojevima, Ministarstvo pravosuđa i uprave objavilo je statistički prikaz za 2020. godinu i tako nam otkrilo neke zanimljive podatke.

Image

Tradicionalna imena vraćaju se na velika vrata. Što znači Toma, a što Petra?

Od toga da smo imali više umrlih (59.814 osoba naspram 54.050 koliko ih je umrlo u 2019.) , ali i znatno manje sklopljenih brakova nego u godini prije (i to 15.163 braka, što je čak 4779 sklopljenih brakova manje nego u 2019.) pa do toga da se rodio gotovo isti broj djece (36.257 novorođenih, što je gotovo isto kao i godinu prije kada je rođeno 36.553 djece).

Imena za djevojčice i dječake koja su roditelji u Hrvatskoj najviše birali

Međutim, ono što je nama najviše privuklo pažnju je popis 50 najčešćih imena za djevojčice i dječake rođene prošle godine.

Najviše novorođenih djevojčica dobilo je ime Mia, i to njih 531 - što dokazuje da je ovo žensko ime i dalje jako popularno u Hrvatskoj, baš kao i muško ime Luka, koje je dobilo čak 870 dječaka. Iako se proteklih godina više manje ponavljaju slična imena, neka od njih sada su se popela na popisu popularnosti, stoga smo u nastavku izdvojile top 10 najpopularnijih imena za djevojčice i za dječake.

10 najpopularnijih imena za djevojčice

 1. Mia
 2. Lucija
 3. Sara
 4. Ema
 5. Nika
 6. Marta
 7. Rita
 8. Mila
 9. Petra
 10. Ana

Na popisu 50 najpopularnijih našli su se još i mnogi klasici poput Ive, Lane, Katarine i Karle, ali i neka neobičnija imena koja su posljednjih godina sve popularnija, kao što su Emili pa i Emily, ali i Tia, Aurora i Sofia.

shimmer fallback

10 najpopularnijih imena za dječake

 1. Luka
 2. David
 3. Jakov
 4. Ivan
 5. Petar
 6. Roko
 7. Matej
 8. Noa
 9. Filip
 10. Mateo

Baš kao i za djevojčice, vrijedi isto pravilo da još uvijek prednjače dobri stari klasici pa se tako na ostatku popisa mogu pronaći i muška imena kao što su Marko, Karlo, Lovro i Bruno, ali i sve je više modernijih muških imena koja sve češće možemo čuti posljednjih godina, a neka od onih na popisu su Liam, Noel, Lukas i Erik.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.