Ne brini - nisi jedina

Majčinska krivnja sve je češća pojava među novim mamama, a ovo su najčešći uzroci

Među modernim majkama često se javlja osjećaj krivnje, bilo da ne provode dovoljno vremena s djecom ili da nisu dobre mame. A evo i koji su najčešći uzroci tog osjećaja

majcinska-krivnja.jpg
Foto: Unsplash

Jesi li se ikada osjećala kao da nisi dobar roditelj? Kao da možeš više, da su druge žene puno bolje majke od tebe, da previše vremena provodiš na poslu, a premalo kod kuće sa svojom djecom? Ako da, nisi jedina. Osjećaj krivnje sve je češća pojava među novopečenim majkama koje, iz ovog ili onog razloga, osjećaju da nisu dovoljno dobre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majčinska krivnja naziv je za osjećaje krivnje koje žene doživljavaju u odnosu na svoju djecu. Nove majke posebno su osjetljive na majčinski osjećaj krivnje - one se stalno brinu oko pogrešaka i pokušavaju sve učiniti kako treba, a ta krivnja dolazi iz nerealnog ideala savršene mame.

Image
Romantiziranje majčinstva

'Volim svoje dijete, ali mrzim biti majka': Iskrena objava koja je potaknula raspravu

Gotovo sve može uzrokovati osjećaj krivnje kod majke - od toga da si zaposlena mama koja je previše na poslu do toga da imaš drugačiji stil roditeljstva od tvojih prijatelja ili članova obitelji, ali i uspoređivanje s drugim majkama, posebno danas kada smo okruženi društvenim mrežama. I iako je određena količina majčinske krivnje normalna, važno je ne dopustiti da ta emocija prevlada tobom. Ipak, zbog toga se mnoge majke mogu osjećati usamljeno ili se čak zabrinuti da s njima nešto nije u redu.

No ne brini - to je normalna pojava i ono što osjećaš je prirodno, a u nastavku smo navele nekoliko glavnih uzroka majčinske krivnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/11
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.