Valerija, Nikolina: Duga imena za djevojčice koja su uvijek popularna

Kako bismo pomogle roditeljima u potrazi za najljepšim imenom za njihovo dijete pronašle smo lijepa i duga imena za djevojčice

profimedia-0090202258.jpg
Foto: Profimedia.hr

Za koje se ime odlučiti kada u obitelj stiže djevojčica? Možda za neko kratko popularno ili za neko dulje ime, a onda će djevojčica tijekom života sigurno dobiti i neku kratku i slatku skraćenu verziju svog imena. Roditelji su svjesni da će dijete ime nositi cijeli život i da će na neki način postati dio njezinog identiteta, a onda se često odlučuju i za ime koje ime posebno značenje u obitelji ili povezano je s religijom i tradicijom.


Image
Svako prekrasno na svoj način

Nekoć popularna, a danas? Imena koja su nezasluženo pala u zaborav

No, ponekad se roditelji i odluče za ime tek kada ugledaju to malo biće koje im je stiglo u obitelj. Na neki način kao da im dječje lice najbolje govori koje ime odgovara osobnosti. Toj slatkoj roditeljskoj muci često predstoji istraživanje i pronalaženje različitih imena. Kako bismo pomogle roditeljima u potrazi za najljepšim imenom za njihovo dijete pronašle smo lijepa i duga imena za djevojčice, ali i njihova značenja. U nastavku možeš provjeriti koja su popularna duga imena u našoj zemlji, ali i kako lijepa značenja nose u sebi.

Anamarija - Ovo lijepo ime je složenica od dva imena - Ana i Marija. Ima Ana dolazi od starohebrejskog imena Hannah i znači "milost, zahvalnost". Ime Marija je latinska verzija hebrejskog imena Mirjam i simbolizira čistu i duboku ljubav jer je Isusova majka nosila to ime. No o točnom značenju imena se još uvijek raspravlja i vjeruje se da dolazi od egipatske riječi "mry" što znači "koja ja voljena".

Antonela - Ovo vrlo popularno ime u posljednje vrijeme potječe od latinskog plemena "Antonius", a dolazi od grčke riječi "anteo" što znači "spreman za borbu".


Barbara - Ime Barbara je grčkog porijekla i dolazi od riječi "barbar" što znači "tuđi". No, neki kažu da je ime proizašlo od latinske riječi "barbarus" što znači "strani i divlji".

Gabriela - Nastalo je od hebrejskog imena Gabrijel i znači "Bog je moja snaga", a popularno je diljem svijeta.

Helena - Ime je grčkog porijekla, a nastalo je od riječi "hēlios" što znači "blistava, sjajna". U grčkoj mitologiji lijepa Helena bila je kći Zeusa i Lede. Helenu je oteo princ Paris, a zbog njezine otmice započeo je Trojanski rat.


Larisa - Dolazi od grčke riječi "laros" što znači "slatko, ugodno", a može značiti "zaštita". Također se spominje u grčkoj mitologiji. Larisa je poznata kao kći Pelasgusa (kojeg su mnogi drevni Grci smatrali prvim muškarcem i prednikom prvog autohtonog naroda Grčke) i jedne nimfe. Također je to ime rimskih bogova koji su bili zaštitnici kuće i kućnog praga.

Katarina - Još jedno ime grčkog porijekla i skraćenica grčkog imena Aikatheríne. Na starogrčkom "ái" znači "uvijek", a "kathará" znači "čist" pa bi doslovan prijevod bio "uvijek čista". Druga teorija je da ime Katarina dolazi od grčkog imena Hekaterine i da je povezano sa starogrčkom božicom svijeta mrtvih, Hakatom.

Image
Foto: Unsplash

Kristina - Kristina je latinsko ime, a izvedeno je od grčke riječi Christós što znači "kršćanin", "kršten", "koji vjeruje u Boga". Ime Kristina u svom korijenu ima i riječ "Krist", pa ga povezujemo i s imenom Isusa Krista. Kako je ime Kristina vezuje i za čin svetog krštenja te za ime Isusa Krista, ime nosi i značenja kao što su "žena kršćanka".

Nikolina - Ovo ime dolazi od starogrčkog imena Nikolaos nastalog od riječi "nike" (pobjeda) i "laos" (narod). Također je postalo jako popularno i zbog svetog Nikole.

Izabela - Još jedno ime koje je hebrejskog podrijetla, a sastavljeno je od dvije riječi "eli" i "šeba" te znači "Bog je savršenost" ili "Bog je zakletva".

Julijana - Ime grčkog porijekla, a dolazi od riječi "ioulianos" i znači "blistav".

Marijana - Ovo je jedan od obilka imena Marija, a vrlo je popularno kod nas. Ime Marija je latinska verzija hebrejskog imena Mirjam i simbolizira čistu i duboku ljubav jer je Isusova majka nosila to ime. No o točnom značenju imena se još uvijek raspravlja i vjeruje se da dolazi od egipatske riječi "mry" što znači "koja ja voljena".

Margareta - Ime Margareta je izvedeno od grčke riječi "margarites" i znač" "perla", "biser". Na perzijskom ime Margareta znači "dijete svjetla".

Viktorija - Vrlo snažno ime, a na latinskom znači "pobjeda". Viktorija je u starorimskoj mitologiji božica pobjede. Ime Viktorija vrlo je popularno u našim krajevima zahvaljujući svome značenju. Tko ne bi htio da mu dijete bude pobjednik?

Valerija - Ime s vrlo lijepim značenjem, a dolazi od latinske riječi "valere" što znači "biti zdrav, jak". Pa je značenje ovog imena "ona koja je jaka".


Možda će te zanimati

Image
UMJESTO SMEĐE I SIVE

Unesi malo boje: Najljepši ljubičasti komadi za razigrane kombinacije

Image
OBRVE SU OKVIR LICA

Dovoljno je samo nekoliko koraka do savršenih obrva i naglašenih očiju