Omiljena imena

Toma, Vito ili Fran: Najpopularnija imena za dječake od samo četiri slova

Posljednjih godina vrlo su popularna kratka imena, a mi smo pronašle 15 imena za dječake od samo četiri slova

profimedia-0160152205.jpg
Foto: Profimedia.hr

Nakon što beba stigne u obitelj, vrlo brzo roditelje čeka velika odluka - moraju se odlučiti za ime. Ponekad mama i tata znaju koje ime će beba nositi čim se pojavi plusić na testu, a nekad se odlučuje i do posljednje minute. U slatke roditeljske muke ponekad je uključena bliža i šira obitelj, a nekad starija braća i sestre odluče o imenu. Priče o tome kako je dijete dobilo ime često su uzbudljive, a svatko od nas voli se ponekad sjetiti obiteljske priče o svom imenu.


Image
Nekad i sada

Djeca ravnice: 20 najpopularnijih dječjih imena u Slavoniji

No, uvijek postoje i popularna imena, a posljednjih godina na popisima najpopularnijih možemo vidjeti da se roditeljima sviđaju kratka imena za djevojčice i dječake. Pronašle smo 15 imena za dječake koji su posebno popularna posljednjih godina, a i neka tradicionalna imena koja su voljele prošle generacije. Naravno, svako to ime nosi neko zanimljivo značenje ili neku lijepu priču povezanu s vjerom ili starim vjerovanjima.

 • Ante Ovo je tradicionalno hrvatsko ime, bilo je godinama vrlo popularno, a zapravo je skraćena verzija imena Antun. Dolazi od latinskog imena "Antonius", a postalo je jako popularno zbog Svetog Antuna Padovanskog.
 • Luka Hrvati obožavaju ovo ime, već godinama je na listi najpopularnijih, a voljele su ga i prošle generacije. Luka dolazi od grčke riječi "luks" i znači "svjetlost, svjetleći".
 • Leon Podrijetlo imena je iz latinske riječi "leo, leonis" što znači "lav". Od ovog imena nastale su mnoge izvedenice, a često mu se i dodaje značenje "veličanstveni, snažan, kraljevski".
 • Fran Posljednjih je godina opet postalo jako moderno i vratilo se u sve dijelove Hrvatske. Nekad je u sjevernoj Hrvatskoj bilo popularno ime Franjo, a ovo je jedna od verzija tog imena. Danas su popularne verzije Frane ili Fran, a dolazi iz starofrancuske riječi "franz" što znači "slobodan".
 • Ivan Jedno od najpopularnijih imena u svakoj generaciji, a sve zahvaljujući svecima Ivanu Krstitelju i Ivanu Evanđelistu. U katoličkom kalendaru ima čak 30-ak blaženika i svetaca koji nose ovo ime, no najpopularniji su oni upravo spomenuti.
 • Ivor Vrlo lijepo muško je popularno i nordijskog porijekla. Nastalo od starog imena Inwar što znači "branitelj mora".
 • Duje Važno ime za Dalmaciju i Split ponovno je popularno u ovom području naše zemlje. Sveti Duje inače je zaštitnik grada Splita, a ime je latinskog podrijetla i dolazi od riječi "dominus" što znači "gospodar ili gospodin".
Image
Foto: Unsplash
 • Niko Ime dolazi od grčke riječi "nike" što znači pobjeda. No, također se spominje da je i kratka verzija imena Nikola koje je posebno popularno zbog svetog Nikole.
 • Erik Ime je germanskog porijekla i jedna od varijanti imena Erich. Izvedeno je od njemačkih riječi "ehre" (čast) i "reich" (bogat) te znači "plemenit, častan".
 • Roko Vrlo popularno ime u Dalmaciji, ali se sve češće može čuti i na igralištima u drugim dijelovima zemlje. Dolazi od latinske riječi "rochus" što znači "visok čovjek". Također postoji još jedna verzija priče o podrijetlu ovog imena, smatra je ovo latinska verzija staronjemačke riječi "hrok" i znači "ostatak".
 • Sven Pojavljuje se na listama najpopularnijih imena posljednjih desetak godina, a ime je germanskog porijekla i dolazi od riječi "sveinn" što znači "mlad momak".
 • Toma Ovo ime posljednjih godina postalo je izuzetno popularno, a posebno u Dalmaciji. Ime je kršćansko i aramejskog porijekla, a Toma je bio jedan od dvanaestorice Isusovih apostola. Korijen imena dolazi od riječi "teomo" i znači blizanac. Grci su ga također preuzeli u obliku imena Tomas. Ime je postalo rasprostranjeno u srednjem vijeku, a i danas postoji izraz "nevjerni Toma" i označava skeptika koji ne želi vjerovati bez osobnog iskustva. Prema Bilbiji Toma je odbio vjerovati drugim apostolima da je Isus uskrsnuo, sve dok se nije osobno uvjerio.
 • Toni Ovo je još jedan skraćeni oblik imena Antun, ali vrlo omiljen među mnogim roditeljima. Dolazi od latinskog imena "Antonius", a postalo je jako popularno zbog Svetog Antuna Padovanskog.
 • Vito Postoji nekoliko verzija o porijeku ovog imena. Prema jednoj verziji ovo ime je došlo od starog talijanskog imena Vito i od riječi "vita" što znači "život". No, mnogi smatraju da je ovo i skraćena verzija slavenskog imena Vitomir. Staroslavenska riječ "vit" znači "gospodar" pa je značenje imena "gospodar mira".
 • Vigo Skraćena verzija imena Vigor, a latinskog je porijekla i znači "životna snaga" ili "živost".

Kako smiriti dijete i lakše komunicirati?


Možda će te zanimati

Image
ŽENSKO ZDRAVLJE

Najčešći zdravstveni problemi s kojima se suočavaju žene u 40-ima

Image
ZIMSKA BEAUTY RUTINA

Njega stopala važna je i u zimskim mjesecima – ovo su kreme za njegu koje volimo