Proširenje obitelji

Koja je najbolja dobna razlika između djece? Važno je nekoliko faktora

Donosimo razloge za i protiv za različite dobne razlike koji mogu pomoći roditelji da lakše shvate koje su njima stvari važne za tu odluku

BeFunky-collage (4).jpg
Foto: Unsplash

Sigurna si da želiš još jedno dijete, tvoj muž i ti dogovorili ste sve i sada se pitate koja je najbolja dobna razlika između djece. I dok tako zbrajate i oduzmete odnosno dodajete pluseve i minuse za manju ili veću dobnu razliku i sama znaš da ne postoji točan odgovor. Svaka obitelj ima neku svoju priču, ali i različiti faktori utječu na razliku između djece.

Image
Nije teško, ali je važno

Roditelji koji imaju uspješnu djecu imaju ove odgojne metode

Ipak, pronašli smo neke smjernice, odnosno faktore o kojima bi roditelji trebali razmisliti kada se odlučuju za proširenje obitelji.

Je li uopće važna dobna razlika između djece?

Kratak odgovor na ovo postavljeno pitanje je - da, razlika u godinama između braće i sestara je važna. Meri Wallace, obiteljska terapeutkinja napisala je za Psychology Today da "velika ili mala dobna razlika snažno utječe na dječja iskustva, a mogu utjecati na to što braća i sestre osjećaju jedno o drugome". Doista, postoji za i protiv za oboje, ali bez obzira na razliku koji odaberete za svoju obitelj, stručnjakinja kaže da malo razmišljanja o toj temi može uvelike pomoći da ublažite određene izazove, piše Purewow.com. Donosimo razloge za i protiv za različite dobne razlike koji mogu pomoći roditelji da lakše shvate koje su njima stvari važne u obitelji:

Manje od dvije godine

Dobre strane:

 • Brže ćete odraditi najteži dio roditeljstva jer mala razlika u godinama znači da će trudnoće i rane dječje godine kraće trajati (manji zbroj godina u konačnici).
 • Vjerojatnije je da će braća i sestre s malom dobnom razlogom dijeliti slične interese i igrati se zajedno.
 • Manja dobna razlika znači da će djeca učiti iste stvari s malim razmakom zbog čega će starije dijete moći pomoći mlađem (na primjer, pokazati bebi kako da se igra).
 • Sve stvari koje se koriste za bebe i malu djecu (higijena) koristit će se većinom zajedno, a i roditeljima će sve biti svježe i imat će rutinu u brizi o bebi.
shimmer fallback

Loše strane:

 • Prema metaanalizi iz 2005. objavljenoj u International Journal of Gynecology and Obstetrics, postoji povećan rizik od komplikacija kod porođaja kada je razmak između trudnoća manji od 18 mjeseci.
 • Braća i sestre bliske dobi imaju veću vjerojatnost da će međusobno doživjeti ljubomoru i rivalstvo jer bi mogli osjećati da se natječu za slične stvari. I da, to je istina čak i ako je razlika vrlo mala jer je istraživanje Sveučilišta York iz 2008. otkrilo je da bebe od tri mjeseca mogu osjećati ljubomoru.
 • Trudnoća, porođaj i novorođenče nisu lagani u bilo kojem periodu, ali posebno je naporno kada već imaš malo dijete na rukama.
 • Mala razlika u godinama može biti skuplja jer je manje vjerojatno da će stariji brat i sestra prerasti velike financijske stavke poput kolica, dječjih stolica i krevetića.

Dvije do tri godine

Dobre strane:

 • Prema American College of Obstetrics and Gynecology College, ova dobna razlika ima najmanje negativnih posljedica za majku i bebu.
 • U ovom periodu tijelo ima dovoljno vremena da se oporavi od trudnoće i porođaja, ali već je i mama počela više spavati.
 • Roditelji su se već polako financijski oporavljali od izdataka koji su potrebni za malu bebu, a moći će ponovno koristiti opremu za sljedeće dijete.
 • Ova razlika u godinama je najpopularnija, a djeca će lako među prijateljima moći pronaći braću i sestre koja su iste dobne razlike.
 • Djeca će se nakon nekoliko godina moći zajedno igrati i uživati ​​u bliskom odnosu.
shimmer fallback

Loše strane:

 • Kao što je već spomenuto, jedan plus je to što će odnos između braće i sestara vjerojatno procvjetati kada beba navrši dvije ili tri godine. Loša strana? Morat ćeš preživjeti puno toga sa zahtjevnim dvogodišnjakom ili trogodišnjakom prije nego stigneš do obećane zemlje.
 • Starije dijete može se početi ponašati kao da je mlađe. Uobičajeno je da djeca dožive regresiju nakon rođenja brata ili sestre (sisanje palca, tepanje, ne želi hodati), ali to je posve uobičajeno ponašanje kod male djece.

Četiri godine i više

Dobre strane:

 • Roditelji mogu izbjeći stres koji je uobičajen kada je dvoje male djece u obitelji.
 • Stariji brat ili sestra bit će školske dobi pa ćeš imati više vremena za povezivanje s novorođenčetom.
 • Nešto starija djeca rjeđe će osjećati ljubomoru ili sklonost natjecanju sa svojim novim bratom ili sestrom.
 • Veća razlika u godinama znači da je stariji brat ili sestra u boljoj poziciji da preuzme ulogu pomagača kada se beba rodi.
shimmer fallback

Loše strane:

 • Istraživanja pokazuju da velika razlika u godinama može rezultirati rizičnijom trudnoćom. Studija iz 2020. objavljena u American Journal of Obstetrics and Gynecology ukazuje na to da su dugi intervali među trudnoće od 60 mjeseci ili više povezani s većim stopama porođaja carskim rezom. Također druga studija objavljena u Science China sugerira vezu između dugih intervala među trudnoća i prijevremeni porođaj.
 • Tvoje znanje o ranim godinama roditeljstva bi moglo biti zaboravljeno, ali ne brini se jer ćete tvoje novorođenče vrlo brzo podsjetiti na važne stvari.
 • Velika dobna razlika između djece općenito znači da neće imati slične interese ili biti željna zajedničke igre, tako da veza između braće i sestara vjerojatno neće dostići svoj puni potencijal dok ne postanu znatno stariji.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.