Kiretaža: nužan zahvat nakon spontanog pobačaja

Spontani pobačaj najčešći je razlog nenamjernog prekida trudnoće u prvom tromjesečju, odnosno u prvih 13 tjedana trudnoće.

tuzna-zena_pixabay

Spontani pobačaj najčešći je razlog nenamjernog prekida trudnoće u prvom tromjesečju, odnosno u prvih 13 tjedana trudnoće. Nakon tog, za većinu trudnica teškog događaja, većina se mora suočiti i s kiretažom odnosno tzv. "čišćenjem maternice".

Kiretaža se provodi kako bi se nakon pobačaja maternica "očistila" od tkiva te spriječilo jako krvarenje ili infekcija. Ako je trudnoća bila mala, odnosno tek nekoliko tjedana, kiretaža ponekad nije potrebna jer maternica se pročisti sama kroz krvarenje, no što je trudnoća veća, time je i veća vjerojatnost za potrebu kiretaže.

Što je i kako se provodi postupak kiretaže?

Kiretaža se provodi u slučaju:

- spontanog pobačaja kako bi se odstranilo tkivo ostalo u maternici

- tzv. zadržanog pobačaja (missed Ab) odnosno odstranjenja propale trudnoće u slučaju poremećenog razvoja fetusa

- kod žena s obilnim menstruacijama i kod krvarenja iz rodnice za vrijeme ili nakon menopauze

Sam postupak kiretaže provodi se u bolničkoj ambulanti najčešće pod lokalnom anestezijom. Potpuna anestezija koristi se u slučajevima kada se pacijentica izrazito boji postupka. Postupak traje oko 15 - tak minuta, no nakon toga žena najčešće ostaje ležati na oporavku nekoliko sati. Nakon zahvata očekuje se krvarenje pa i ono obilno još nekoliko dana, te odmaranje uz pridržavanje savjeta liječnika.

Postupak izvođenja kiretaže započinje diletacijom kojom se širi grlić maternice kako bi se moglo doprijeti do unutrašnjosti tj. sluznice maternice u kojoj se nalazi tkivo koje se odstranjuje. Kroz grlić maternice se provlači kireta kojom se "sastruže" sluznica maternice. Ponekad se u postupku koristi i sisaljka.

Pažnju nakon zahvata treba obratiti na:

- postupno i polako vraćanje svakodnevnim aktivnostima. Potrebno je tijelu dati vremena za oporavak, posebice onaj psihički ako je kiretaži prethodio spontani pobačaj

- grčeve u maternici koji bi mogli biti izrazio bolni, no ne bi trebali potrajati dulje od 24 sata (savjetujete se s liječnikom oko lijekova protiv bolova)

- lagani grčevi i krvarenje moglo bi potrajati od nekoliko dana do dva tjedna nakon zahvata

- korištenje tampona je zabranjeno kao i seksualni odnosi, o svemu je potrebno razgovarati s ginekologom

- najčešće nije poznato kada će nastupiti iduća ovulacija, stoga jednom kada ponovno započnete s odnosima potrebno je koristiti zaštitu od trudnoće, tako dugo dok ne dobijete zeleno svjetlo za novu trudnoću od liječnika

- ne preskačite prvi pregled kod ginekologa nakon zahvata kako bi utvrdio da li je sve u redu

Kada je potrebno potražiti liječničku pomoć?

Ponekad žene imaju komplikacije popraćene zahvatom te je važno biti upoznat sa simptomima koji na njih upućuju. Najčešće je riječ o:

- slabosti i/ili vrtoglavici

- produljenom krvarenju (dužem od 2 tjedna)

- produženom grčenju maternice (duže od 2 tjedna)

- jakom i obilnom krvarenju, posebice ako se uložak puni svakih sat vremena

- izrazito jakoj boli

- povišenoj tjelesnpj temperaturi

- groznici

- iscjetku neugodna mirisa

Iako je i ovaj zahvat kao i ostali "medicinski" napredovao pa se čini sve kako bi bio što lakši za podnijeti, on osim fizičkih, uvijek nosi sa sobom i psihičke posljedice koje su ponekad mnogo teže za podnijeti, posebice kod žena koje su izgubile bebu. Njima je uz fizičku bol vjerojatnije znatno veća ona psihička čije posljedice osjećaju i cijelog života.