Drugo stanje

Nije nemoguće: 6 načina kako ostati fit u trudnoći

Trudnoća je, kažu neki, blaženo stanje. Vjerojatno i zbog toga što možeš jesti koliko hoćeš bez grižnje savjesti jer jedeš i za bebu. Malo sutra!

neal-e-johnson-iLNKpdI0Pzg-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Sasvim je normalno udebljati se u trudnoći, no želiš li ipak zadržati primjerenu kilažu u drugom stanju i opet jednog dana obući traperice koje si nosila prije, no što si postala mama, trebala bi pripaziti na nekoliko stvari.


Image
Baby boom u društvu

Znanstveno dokazano: Trudnoća može biti 'zarazna' među prijateljicama

Kilogrami se začas nakupe, osobito ako misliš da tijekom ovih blaženih (nikako nam nije jasno zašto se zovu blaženima) devet mjeseci treba jesti za dvoje i ne kretati se samo zato jer si - trudna.

Image
Foto: Pexels

U nastavku ti otkrivamo nekoliko savjeta koje će ti pomoći da ostaneš u formi i kroz trudnoću.

Usvoji novi pokret

Kako trudnoća odmiče i trbuh raste, sve ti je teže kretati se i ustajati s kreveta ili kauča. Kako bi sačuvala leđa od ozljeda, osobito donji dio koji je u ovom periodu pod velikim pritiskom, iz ležećeg položaja ustaj tako što ćeš se prvo okrenuti na bok pa s boka podignuti u sjedeći položaj, a onda na noge "lagane". Osim toga, na ovaj ćeš način spriječiti razdvajanje trbušnih mišića (do njega će doći u određenoj mjeri, no možeš prevenirati pretjerano razdvajanje) i tvoj trbuh neće izgledati veći, no što je.


Image
Foto: Pexels

Pij vodu

Uvijek nadohvat ruke neka ti bude čaša vode ili bočicu vode. Nosi je svugdje sa sobom, osobito u ljetnim mjesecima. Hidracija je važna za zdravlje općenito, a u trudnoći posebice jer voda pomaže formiranje posteljice. Vodi računa da popiješ osam čaša vode na dan. Ako to voda nije najdraže piće, pokoju čašu zamijeni svježe cijeđenim voćnim sokom ili laganim nezaslađenim čajem.

Image
Foto: Unsplash

Nemoj jesti za dvoje

To što vas je trenutno pod tvojom kožom dvoje, ne znači da moraš dvostruko jesti. Ustvari, treba ti samo 300 kalorija više na dan, no inače i to od trenutka kada uđeš u drugo tromjesečje. Znamo, nije lagano ovladati gladi, osobito kada ju uzrokuju hormoni pa grickaš sve što ti dođe pod zub.

Image
Foto: Unsplash

Neka ručak bude tvoj najobilniji obrok

Trudnoća zna biti vrlo iscrpljujuća i ne čudi da si upravo u večernjim satima i noću jako gladna, no potrudi se disciplinirati, želiš li izbjeći debljanje. U tome će ti pomoći to što ćeš rasporediti obroke tako da ručak bude najobilniji. Na taj način spriječit ćeš jak osjećaj gladi navečer. Naravno, neka obroci budu nutritivno bogati.

Image
Foto: Unsplash

Vježbaj

To što si trudna ne znači da bi trebala dane provoditi zavaljena na kauč, koliko god to zvučalo privlačno. Naravno, jedino ako ti tako nije rekao liječnik. Ukoliko nemaš nikakvih problema u trudnoći, rekreiraj se redovito. Tjelovježbu prilagodi svojim mogućnostima. Lagana šetnja ili joga za trudnice potaknut će cirkulaciju, ali i poboljšati raspoloženje.

Image
Foto: Pexels

Izbjegavaj gazirana pića i brzu hranu

Ovo bi i inače trebala izbjegavati, a ne samo u trudnoći. Gazirana ipća i brza hrana obiluju konzervansima, pojačivačima okusa, bojilima i šećerom, a nemaju ništa što je tvome tijelu potrebno. Puni su praznih kalorija koje ćeš jednom morati potrošiti. Osim toga, izazivaju ovisnost, odnosno šećer izaziva ovisnost i što ih više konzumiraš, teže ćeš im se oduprijeti. Stoga, jednostavno zaboravi na njih.

Image
Foto: Unsplash

Možda će te zanimati

Image
SVAKODNEVNI OUTFIT

Imaš li već svoj par? 15 najljepših širokih traperica koji se pojavljuju kroz tri modela

Image
'MAMA JE BOLJE'

Nakon teške bolesti, naša novinarka napisala je slikovnicu kako bi pomogla svom sinu i drugoj djeci