Kako preživjeti prve tjedne nakon poroda?

Savjeta nikad dosta, posebno kada je u pitanju oporavak od poroda, privikavanje na novi život, organizaciju obitelji, pomoć…

Kako preživjeti prve tjedne nakon poroda?

Možete pročitati stotine knjiga, tisuće članaka o novorođenčadi i čuti bezbroj savjeta od obitelji i prijatelja, no nikada nećete znati sve i kako ćete se na kraju snaći kada jednom beba dođe u vaš dom.

Vjerojatno najteže razdoblje za svaku ženu je ono nakon poroda, odnosno babinje (prvih šest tjedana). Osim što se beba i majka navikavaju i uspostavljaju svojevrstan ritam i rutinu, tu je i oporavak žene i bebe od samog poroda.

Kada se doslovno cijeli život okrene na naglavačke, dobro dođu savjeti koji najčešće ne pišu u knjigama, a odnose se ne samo na dojenje, spavanje i mijenjanje pelena, nego na cjelokupnu organizaciju života.

Evo nekih zanimljivih savjeta kako proživjeti prve tjedne sa što manje stresa…

1. Nemojte se bojati (ili sramiti) tražiti pomoć
Bilo da se radilo o dojenju, kupanju, mijenjanju pelena, spavanju, bilo čemu što vam padne na pamet ili jednostavno pomoći oko kućanskih poslova, tražite pomoć. Trebat će vam i dobro će vam doći.

2. Prihvatite pomoć
Ako vam netko ponudi pomoć, prihvatite ju.

3. Recite „NE“, kada je to potrebno
Nemojte se osjećati krivo ako nekome kažete da nije baš dobro vrijeme za posjetu. U prvih nekoliko tjedana od rođenja, osim što nije pretjerano poželjno da dijete ima mnogo posjetitelja, dok ne stekne barem malo prirodnog imuniteta, također treba vremena za odmor i stjecanje rutine. Ako želite biti u miru i tišini sa svojom obitelji, recite to direktno.

4. Kućanski poslovi nisu važni
Ne brinite se za dom. Fokusirajte se na bebu i sebe.

5. Napunite hladnjak
Ako vi sami morate kuhati, činite to za nekoliko dana unaprijed. Jelo možete i smrznuti i odmrznuti prema potrebi.

6. Imajte patronažnu sestru i/ili iskusnu osobu od povjerenja na „brzom biranju“
Imate određene sumnje, probleme, strahove, pitanja, bilo što vezano za vas i vašu bebu, nemojte se ustručavati pitati osobu koja ima više iskustva na tom području. Također, slušajte svoje instinkte. Ako mislite da nešto nije u redu, zatražite stručnu pomoć čim prije.

7. Nemojte zaboraviti stariju djecu
U prvim danima i tjednima nakon poroda, biti ćete pretežno usmjereni na novorođenu bebu i bilo bi idealno kada bi vaš partner, djedovi, bake, braća, sestre i bliski prijatelji mogli uskočiti oko brige o starijoj djeci. No, isto tako dajte starijoj djeci da se priviknu na novorođenče. Uključite ih u dnevne aktivnosti oko hranjenja bebe, mijenjanja pelena, kupanja i slično. Svima će to biti od koristi.

8. Čuvajte bebu koliko je potrebno
Vi sami znate koliko trebate čuvati bebu u naručju, te koliko ćete ju dojiti. I ne, nećete ju razmaziti… Postupajte onako kako se čini najbolje za vas i vašu bebu.

9. Budite spremni na promjene
Nikad ne recite – nikad. Budite spremni na mijenjanje stavova i mišljenja u bilo kojem trenutku. Možda ćete prije rođenja djeteta reći „ne“ dudi varalici, a onda ćete u pomoć slati supruga da ju kupi u dežurnoj ljekarni…

10. Kada beba spava, spavajte i vi
Posebno u prvim danima nakon poroda. Tijelo će se oporavljati od poroda i navikavati na novi ritam isprekidanog spavanja. Ako je moguće, iskoristite te trenutke mira.

11. Ne zaboravite na svoje potrebe
Ako se vi nećete osjećati dobro, niti vi niti beba nećete biti sretni. Najvažnije je da u tim prvim tjednima ugodite sebi i bebi.

12. Uključite svojeg supruga
Nemojte se bojati prepustiti suprugu brigu o djetetu, koliko je to moguće. To će vam omogućiti kratke periode odmora, a i suprug se neće odjednom osjećati nepotrebno i beskorisno.

Foto: © tatyana_k - fotolia