Kako naučiti djecu da prihvate pomoć, trude se i osjete sreću i samopouzdanje?

Ponekad je djetetu teško prihvatiti našu pomoć jer tada osjeća da je njegov trud i uspjeh manje vrijedan.

1roditelj_pixabay

Od najranije dobi djecu treba učiti da je u redu na glas reći da nešto ne znaju i da trebaju našu pomoć. Prihvaćanje pomoći nije znak djetetove slabosti, već znak da se može pouzdati i u tuđe znanje i sposobnosti.

Kako na ispravan način pomagati djetetu?

Pitanje je koje si postavlja puno roditelja. Kada želimo da dijete usvoji neku aktivnost, primjerice klizanje koje mu je izazovno ili ga plaši, važno je da se put do cilja raščlani na mnogo malih koraka. Što je dijete manje, to je važnije da mu se konkretna aktivnost i pokaže. Nije dovoljno prepričati mu kako se treba ponašati na ledu i reći mu da ga ne treba biti strah.

Važno je prepoznati što je u učenju klizanja prioritet i fokusirati se isključivo na to. Ohrabrite dijete! Nije lako stati na led i početi klizati. Sjetite se kako je vama bilo kad ste prvi put obuli klizaljke.

Isto tako, potrebno je priznati djetetovu nelagodu ili strah i istaknuti njegove sposobnosti koje mu mogu biti dodatni vjetar u leđa. Ama baš nikada ne zaboravite pohvaliti dijete i podijeliti veselje zbog njegova uspjeha.

Što kada dijete ne prihvaća pomoć?

Ne brinite se, s vremenom će se i to promijeniti. Roditelj treba prihvatiti da neka djeca teže prihvaćaju pomoć. Razlozi za to mogu biti različiti. U svakom slučaju, dijete će lakše prihvatiti našu pomoć ako procijeni da ga razumijemo i ako pomoć doziramo na pravi način.

Ako se zaletimo i djetetu pomognemo više nego što mu treba, ono to može doživjeti kao da se podcjenjuju njegove sposobnosti. To može demotivirati dijete i navesti ga da odustane od svoga cilja.

Važno je izgraditi odnos povjerenja s djetetom kako bi ono uvijek znalo da smo “tu negdje” kad god zatreba našu pomoć, ruku, savjet. Bez obzira na to što smo mu uskočili u pomoć, djetetu treba objasniti da može vrednovati svoj uspjeh i biti sretno zbog cilja koje je postiglo.

Dijeljenje svoje sreće s drugima

Sreća je jedna predivna emocija koja zaslužuje da je podijelimo s ljudima oko sebe. Podijeliti svoju sreću znači i podijeliti s drugima koliko nam je nešto važno i koliko nam nešto znači. Dati djetetu do znanja da prepoznajemo da mu je bitno što je npr. naučilo klizati i da se zbog toga s njim veselimo, itekako pomaže da imamo kvalitetniji odnos djetetom. Ima li išta ljepše od toga?

[PROČITAJTE JOŠ: Kako naučiti djecu da se umire, predahnu i osjete "nježnu sreću"?]

Učenje kroz priču

Primjerice, ako djetetu ispričamo priču o konjiću koji je uz pomoć roditelja i seke naučio preskakati prepone kojih ga je bilo jako strah, no sve je dobro završilo i on je nakon truda i uspjeha osjetio sreću koju je podijelio sa svojom obitelji – dijete će se poistovjetiti s konjićem. Shvatit će da nije jedino kome je ponekad potrebna pomoć, da se to događa i drugima i da trud i uspjeh donose sreću. Osjetit će zadovoljstvo što priča ima sretan kraj i to će mu pružiti osjećaj povjerenja i sigurnosti da zatraži pomoć roditelja kad god zatreba.

[PROČITAJTE JOŠ: Što su terapeutske priče i kako pomažu djeci?]