Dječja samostalnost

Muke roditeljstva: Kada dijete smije ostati samo kod kuće?

Roditelji često nisu sigurni kada bi dijete trebalo ostati samo kod kuće, a sve ovisi o tome koliko je dijete zrelo te ga je važno dobro pripremiti

profimedia-0563026420.jpg
Foto: Profimedia.hr

Ljeto je vrijeme uživanja, ali i kada obitelji puno vremena provede zajedno čemu se djeca posebno vesele. Međutim, kada završi škola mnogi roditelji se nađu u problemima jer djeca ostaju sama kod kuće. Najčešće se pitaju je li dijete spremno ostati samo kod kuće i hoće li biti sigurno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Posebna veza

4 stvari koje roditelji trebaju raditi ako žele da im djeca budu prijatelji do kraja života

Zakonski je situacija vrlo jasna jer je prema Obiteljskom zakonom određeno da djeca predškolske dobi ne smiju biti sama bez nadzora osobe starije od 16 godina. No bez obzira na to, većina roditelja je zabrinuta i ako djeca u nižim razredima osnovne škole ostaju sama kod kuće, a različiti stručnjaci navode različite dobi djece kada se govori o ovoj temi.

shimmer fallback

No opet, sve je to vrlo individualno jer ovisi o zrelosti djeteta i situaciji u kojoj se roditelji nalaze. U svakom slučaju, dijete bi se postepeno trebalo navikavati na samostalni ostanak kod kuće, ali i na zadatke koje treba obaviti dok je samo te imati jasna pravila. Na koje stvari roditelji ne bi trebali zaboraviti - možeš pročitati u nastavku.

POGLEDAJ VIDEO: Treba li pustiti dijete da se samo igra?

1/4
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.