Priroda odlučuje

Jesi li znala? Zašto većina mama nosi dijete na lijevoj strani?

Istraživanje nam govori da između 70 i 85 posto mama više voli dijete držati na lijevoj strani

profimedia-0184827699.jpg
Foto: Profimedia.hr

Svaka mama ima svoju "jaču ruku" odnosno to je ona ruka s kojom nosi svoje dijete. No, većina žena na istoj strani nosi djecu - na lijevoj. Stručnjaci su čak radili i određena istraživanja, te su došli do zaključka da ovoj odabir ima i svoje evolucijske razloge.

Image
Zanimljivosti o bebama

15 čudesnih stvari o novorođenim bebama koje vjerojatno nisi znala

Istraživanje nam govori da između 70 i 85 posto mama više voli dijete držati na lijevoj strani, a ta pristranost se pokazuje već u predškolskoj dobi kada djevojčice favoriziraju lijevu stranu dok drže lutke. Istraživači Victoria J. Bourne i Brenda K. Todd primjećuju da mame vjerojatno pretpostavljaju da je to zato što im je potrebna desna ruka, jer je većina ljudi dešnjaka. No znanost je pokazala da to nije razlog, većina ljevorukih mama u istraživanju držala je svoje bebe na lijevoj strani.

Istraživanje objavljeno časopisu Brain and Cognition govori nam da je naša sklonost lijevoj strani povezana s načinom na koji naš mozak šalje signale. Zanimljivo, zar ne? Desna strana ljudskog mozga prima signale s lijeve strane tijela, a desna strana mozga dio je koji upravlja našim fokusom, snalaženju u socijalnim kontaktima i izgradnju odnosa. Dakle, ako držimo svoju djecu na lijevoj strani, pomažemo desnoj strani da učvrsti tu majčinsku vezu tako što ćemo moći bolje promatrati i brinuti se za djecu.

Djeca više vole lijevu stranu

Znanstvenici su također utvrdili da djeca više vole biti na lijevoj strani, a za to postoje i razlozi. Beba je smještena puno bliže majčinom srcu, što može imati umirujući učinak odnosno pomaže da se reguliraju otkucaji srca i kod djeteta. Sigurno si se sada sjetila da je tvoje dijete često u zagrljaj trči baš na lijevu stranu. Također ako je dijete smješteno na lijevoj strani, bebino desno uho smješteno je blizu tvojih usta, a lijeva strana mozga prevodi informacije s desne strane tijela koja je odgovorna je za izgradnju govora.

shimmer fallback

No, ako ne držiš dijete na lijevoj strani, to te ništa posebno ne izdvaja od drugih mama. Međutim, postoje istraživanja koja sugeriraju da oni koji preferiraju lijevu stranu imaju bolje odnose s vlastitim roditeljima, dok mame koje drže djecu na desnoj strani imaju puno veću vjerojatnost da će se više brinuti za trudnoću i majčinstvo.

Naravno, sve ovo ne znači da svi roditelji trebaju držati bebe i stariju djecu na lijevoj strani, ali ovo je svakako jedna zanimljiva teorija.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.