Veliki tabu

Iznenađujući razlozi: Iskrene ispovijesti žena koje ne žele imati djecu

"Odluka da ne želim djecu uopće nije bila odluka. Slično kao što žene koje žele imati djecu nisu imale trenutak kada su to odlučile – to je samo dio onoga što jesu i što su oduvijek bile. Nikada nisam željela djecu i sada s 34 godine moja želja je ostala ista", kaže jedna od žena koja se odlučila za život bez djece

clayton-webb-tbNgtxU5uSM-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Iako živimo u 21. stoljeću, još uvijek postoji puno rasprava o ženskim pravima i tabua, a mnogi od njih su vezani za žene i njihovo pravo da slobodno odlučuju o svom tijelu i životu. U mnogim dijelovima svijeta žene se bore za svoja osnovna ljuska prava, a u zapadnom svijetu vratile su se neke teme za koje smo mislile da su prošlost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nekim zemljama žene se bore na pravo za pobačaj, svjedočimo velikom zlostavljanju žena koje često shvaćaju da nemaju pomoć društva i sustava. Jedan od velikih tabua je odluka žene pravo da ne želi imati djecu, a da je okolina ne osuđuje.

Image
Majčinstvo nije njihov poziv

Ovo su poznate dame koje ne žele imati djecu i to ne skrivaju

Iako majčinstvo nitko ne može nametnuti, mnoge žene ne govore javno o toj svojoj odluci jer nakon objave slijedi osuda okoline. Ženama se oduvijek vrijednost određivala s majčinstvom pa ne čudi što se mogu čuti sljedeće rečenice:

"Majčinstvo je najveći blagoslov i djeca su najvažnija u životu. Zašto to ne želiš?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto ne voliš djecu?"

"Život bez djece je isprazan život i nema smisla."

"Sigurno ćeš žaliti jednog dana zbog svoje odluke!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također se žene naziva "sebičnim", "narcisoidnima" i drugim negativnim riječima, a često su te riječi upravo upućene od drugih žena. S druge strane, razumijevanje okoline postoji ako se žena želi ostvariti kroz majčinstvo, ali joj to onemogućeno zbog zdravstvenih problema.

No bez obzira na sve i ovaj tabu se polako počeo rušiti. Iako sigurno želja za životom bez djece nije nova, posljednjih godina žene sve češće govore javno o ovakvoj odluci. I mnoge poznate dame javno su odlučile reći da vole svoj život i da su zadovoljne zbog svoje odluke. Zbog toga je i vrlo zanimljivo čuti zašto su se obične žene odlučile za život bez djece. Portal YourTango razgovarao je s različitim ženama, a ovo su njihove priče:

1/9
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.