Istraživanje potvrdilo: Baka servis pozitivno utječe na ponašanje djeteta

Ako se dosad niste mogli odlučili kamo biste vaše dijete poslali na čuvanje, kod susjede, prijateljice ili bake i djeda, nakon što vidite rezultate ovog istraživanja, dvojbi više neće imati.

baka_djed_pixabay

Baka servis bit će vaša prva i zadnja opcija. Naime, djeca u čijem čuvanju sudjeluju bake i djedovi rastu u pametnije i ljubaznije adolescente, pokazalo je istraživanje profesora okupljenih na Sveučilištu Brinham Young.

Kako bi došli do određenih odgovora, u sklopu svog istraživanja razgovarali su sa 400 mališana starih između deset i 14 godina. Zanimalo ih je kakav odnos imaju s djedom i bakom. U svrhu praćenja njihovog emocionalnog razvoja, godinu dana kasnije ponovno su ih intervjuirali.

Ova studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Research on Adolescence pokazala je da blizak odnos djece s bakom i djedom pozitivno utječe na unuke koji su se više brinuli o osobama koje nisu članovi njihove obitelji i prijatelji za razliku od onih tinejdžera koji nisu imali blizak odnos s djedom i bakom.

"Poanta je da bake i djedovi imaju pozitivan učinak na svoju unučad, a taj se učinak razlikuje od učinka odnosa između roditelja i djece", objasnio je Jeremy Yorgason, voditelj istraživanja.

Zanimljivo je za istaknuti da niti jedno dijete koje je sudjelovalo u istraživanju nije živjelo s bakom i djedom, ali neki su roditelji primali financijsku pomoć svojih roditelja. Istraživači su se i koncentrirali i na mališane koji žive u kućanstvu sa samo jednim roditeljem te su došli do zaključka da su oni bili angažiraniji u školi.

Neke statistike su pokazale kako čak tri četvrtine baka i djedova smatra da im je čuvanje unučadi pružilo najveće zadovoljstvo u životu. Pa tko bi im se onda usudio uskratiti pravo na to?