Odricanje i bezuvjetna ljubav

Šest stvari o majčinstvu koje ti mama vjerojatno nikad nije priznala

Kroz što su sve naši roditelji prolazili tijekom odrastanje, najčešće shvatimo tek onda kad se i sami nađemo u istoj ulozi. Iako je majčinstvo za mnoge divno, nije uvijek sve savršeno

profimedia-0009596843.jpg
Foto: Profimedia

Mnogi roditeljsku ljubav smatraju bezuvjetnom. Tvrde da je taj osjećaj teško opisati i da to osjetiš tek kad i sama postaneš mama. Centar svijeta, posebice u prvih godinu dana, novopečenim mamama i tatama postane dijete. Više je istraživanja pokazalo da se dolaskom mališana u majčinu mozgu stvaraju neuronske veze zbog koje joj zadovoljstvo, sreća i sigurnost djeteta postane najvažnija. Naravno, prinova u obitelji mijenja i mozak muškarca – pada mu razina testosterona i postaju brižniji, nježniji te je im dijete promijeni prioritete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog djeteta, roditelji puno toga žrtvuju. Slabo spavaju, dosta se brinu i u većini bi slučajeva dali sve za svoje dijete – čak i onda kad im je dijete već odrastao čovjek. Često se dogodi da tek u odrasloj dobi – ili kad mi postanemo roditelji – shvatimo koliko su naši roditelji brinuli i što su nam pružili.  

Čak i onda kad im je bilo teško i kad su ih mučile neke dvojbe.

shimmer fallback

Ovog puta osvrnut ćemo se na nekoliko stvari koje ti tvoja mama nije priznala – jer sve to, izgleda, dolazi u 'paketu' s bezuvjetnom ljubavi. Ako si majka ili to planiraš postati, možda ćeš se poistovjetiti s mislima u nastavku – i nadati se da će ih jednoga dana tvoje dijete shvatiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/7
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.