Implantacijsko krvarenje siguran je, ali često neprepoznat znak trudnoće

Kada pokušavate zatrudnjeti i "radite" na bebi, ona otprilike dva tjedna između ovulacije i pozitivnog testa za trudnoću (ili do početka iduće mjesečnice) mogu se činiti kao vječnost.

implantacijsko krvarenje_fotolia

Ako ste kao većina žena koja u tom periodu nestrpljivo iščekuje razvoj situacije, posebno osluškujete svoje tijelo i svaku pa i najmanju promjenu na njemu. Svaka nova i drugačija bol stavlja se pod upitnik, svako pojačano zijevanje ili specifična želja za hranom, sve bi to moglo ukazivati na trudnoću.


No, onda ponekad dolazi do laganog i za većinu žena - zbunjujućeg krvarenja, koje dolazi nešto ranije ili se gotovo poklapa s očekivanim dolaskom iduće mjesečnice. Većinu žena ostavlja zbunjenim, a poneke i razočaranim jer smatraju da nije došlo do oplodnje. To krvarenje je obično slabijeg intenziteta od mjesečnice, može potrajati do nekoliko dana, a riječ je o implantacijskom krvarenju. Do njega dolazi u trenutku kada se embrij usadi u maternicu i ne označava ništa loše niti ukazuje na rizičnost nastavka trudnoće.

Što se događa s embrijem?

U trenutku kada se jajašce oplodi spermijem, dolazi do njegova dijeljenja i rasta te šalje signale tijelu da se pripremi za trudnoću. Zid maternice se posebno priprema za trudnoću i stanjuje se i sazrijeva kako bi štitio embrij tijekom cijele trudnoće. U periodu od otprilike 5 do 12 dana nakon oplodnje, embrij koji ubrzano raste i sazrijeva, te putuje iz jajovoda u maternicu. Embrij ima sve veće potrebe za nutrijentima te stoga nastavlja svoj put na sigurno, a to je zid maternice. Dolaskom u maternicu, embrij je napokon na sigurnom te dobiva sve potrebno od majke za siguran rast i razvoj.

Kada i zašto dolazi do implantacijskog krvarenja?

Kada embrij završi spomenuti put do zida maternice gdje se sigurno usadi, on pokida sitne krvne žile. Tada dolazi do implantacijskog krvarenja, koje može biti od blago roze do crvene i/ili smeđe boje pa do smeđeg iscjetka koji može potrajati i do nekoliko dana. Samo krvarenje ne šteti embriju niti stijenkama maternice koje se ubrzo oporavljaju.


Kako znati radi li se o implantacijskom krvarenju ili mjesečnici?

S obzirom na to da se implantacijsko krvarenje uobičajeno događa nešto ranije nego je trebala nastupiti sljedeća mjesečnica, nešto je i teže već napraviti pouzdan test za trudnoću. Ne postoji simptom u tom peridu koji će vam sa sigurnošću pokazati o čemu je zapravo riječ, stoga se preporučuje pričekati još nekoliko dana, do otprilike datuma očekivane iduće mjesečnice te napraviti test za trudnoću. Implantacijsko krvarenje zapravo je prvi i siguran simptom trudnoće, samo teško dokaziv.

Ako znate kada vam je bila zadnja ovulacija te ste imale odnose, a krvarenje je nastupilo otprilike 6 do 12 dana nakon ovulacije i slabije je nego inače, to bi moglo ukazivati da je ipak došlo do oplodnje i trudnoće. No, sigurnog znaka, osim još malo pričekati - nema.

Otprilike jedna trećina žena ima implantacijsko krvarenje u ranoj trudnoći te se smatra jednim od najranijih znakova trudnoće iako često nije prepoznato kao takvo.Možda će te zanimati

Image
BEZ ADTIVA I KONZERVANSA

Dva hit recepta: S ovim specijalitetima gotovim za pola sata započinje nova tradicija mesnih blagdanskih obroka!

Image
VAŽAN KOMAD

Udobni su i topli: Kardigani koji mogu obogatiti zimske outfite