Felicia ili Feliks?

Lijepa i originalna: Imena za djecu koja donose najviše 'sreće'

Za roditelje nema veće radosti nego dati ime svom djetetu, a složit ćemo se da nema boljih imena od onih koja donose sreću. Deset takvih imena pronađi u nastavku

imena-sreca.jpg
Foto: Unsplash

Svaki novopečeni roditelj susrest će se s ovom dilemom - kako nazvati svoje dijete? Osim ako ne postoji ime oko kojeg se oba supružnika odmah slože, odabir savršenog imena za dijete često će biti predmet rasprave, jer jedan roditelj možda želi tradicionalno ime kakvo nosi njegov djed, a drugi roditelj želi ime koje je malo modernije i neobičnije.

Image
Inspirirana zimom i hladnoćom

Od Else do Noela: 10 najljepših imena za djevojčice i dječake rođene zimi

No, što kažeš na ona imena koja znače "sreću" i koja će tvom djetetu donijeti najviše sreće? S takvim imenima ne možeš pogriješiti, a i za djevojčice i za dječake postoji puno različitih imena koja znače "sreću". Osim očitog imena Srećko, u nastavku smo izdvojile neka originalna i pomalo neobična imena za djevojčice i dječake koja donose sreću - koje je tvoj favorit?

Imena za djevojčice

Iris - Ovo je ime kratko i zvučno i gotovo nas odmah podsjeća na istoimeni cvijet, no ima još jedno značenje. Ime potječe iz starogrčkoga jezika i grčke mitologije, od božice Iride koju obilježava duga, a u slobodnom prijevodu znači nekoliko stvari - ona koja je sretna, ona koja je radosna i svijetla kao duga, kao i osoba koja je obasjana svim duginim bojama.

Ada - Ime Ada potječe iz starohebrejskog jezika, gdje nosi značenje "ukrašena", a uzeto je i od starog njemačkog imena Etta ili Eda, što znači "sretna". Ime je to koje je relativno često u Hrvatskoj, a također je i biblijsko ime - u Bibliji je Ada žena Ezavova.

shimmer fallback

Alisa - Ovo je hebrejsko ime danas sve popularnije i nosi ga sve više djevojčica, a ono nosi značenje "velika sreća". Postoje i brojne njegove izvedenice, poput Alis, Alison i Alissa, a prema nekim tumačenjima, ime dolazi i od imena Adelaide, što znači "plemenita".

Felicia - Felicia ili Felicija ime je koje dolazi od engleske riječi felicity, koja je ujedno i ime, a znači "veliku sreću", "blagoslov" i "nešto što izaziva osjećaj sreće".

Leda - Ime Leda grčkog je porijekla, a nosi značenje "sretna". Leda je u grčkoj mitologiji bila poznata po svojoj ljepoti i mudrosti, a bila je kraljica koju je Zeus preobrazio u labuda.

Imena za dječake

Feliks - Ovo ime dolazi od latinske riječi felix, što znači "sretan" ili "imati sreće", te je popularno posvuda u Europi. Ime istog značenja koje se kod nas koristi je Srećko, a Feliks ili Felix je savršeno ime za roditelje koji svojem djetetu žele dati malo neobičnije ime.

Gil - Gil je hebrejsko ime koje nosi značenje "sreća", a skraćenica je imena Gilbert te se može pisati i s dva "l", kao Gill. Ovo ime nije toliko često kod nas pa je upravo to ono što ga čini posebnim.

Vidor - Ime Vidor muško je ime mađarskog porijekla, a nosi značenje "sretan". Iz ovog je imena izvedeno i ime Vibor, koje je također vrlo rijetko kod nas, baš kao i Vidor.

shimmer fallback

Izak - Ime Izak, Isak ili Isaac biblijsko je ime koje znači "smijeh" i "radost", a porijeklo vuče iz starohebrejskog izraza "yishaq", što u doslovnom prijevodu znači "on (Bog) se nasmijao".

Marnin - Marnin je neobično i egzotično hebrejsko ime koje također nosi sreću, a znači "onaj koji stvara radost". Iako na prvu podsjeća na ime Marin, ovo je ime puno neuobičajenije.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.