Imate sina? Evo što ga morate naučiti o poštovanju…

Djetetu ne treba diktirati život niti mu nametati neka stroga pravila, međutim vaš zadatak kao roditelja je da ga naučite pravim životnim vrijednostima te da ga usmjerite prema pravom putu.

Imate sina? Evo što ga morate naučiti o poštovanju…

Odgajati djecu u današnjem svijetu nije nimalo lako, međutim nije i nemoguće. Iako živimo u 21. stoljeću, nažalost još se uvijek na svakodnevnoj bazi susrećemo s nejednakošću spolova te s nepoštivanjem slabijih od sebe. 

Kad je društvena hijerarhija u pitanju, muškarci su i dalje (u većini slučajeva) na vrhu. Ako imate sina, odgojite ga tako da odraste  u zrelog i odgovornog muškarca koji će imati poštovanja prema slabijima od sebe, bilo da je riječ o ženama, djeci, životinjama, itd. 

Dječaci su često pomalo divlji, buntovni i zločesti, međutim to ne znači da će biti loši ljudi. Na vama je da svog sina naučite kako da postane dobar muškarac, a stvari koje ga morate naučiti o poštovanju otkrivamo vam u nastavku…

Svatko zaslužuje poštovanje

Najvažnija stvar koju morate naučiti svog sina o poštovanju je to da ga svatko zaslužuje. Bilo da je riječ o malom djetetu, beskućniku kojeg susrećemo na ulici ili teti koja radi u dućanu, svi su oni zaslužili poštovanje i vaš sin to mora znati. Svi su zaslužili biti tretirani s poštovanjem, bez obzira na to kojeg su spola, statusa ili boje kože. To je najvažnija stvar koju morate usaditi svom sinu. 

Poštovanje mora biti iskreno

Naučite svog sina da je poštovanje prema drugima ozbiljna stvar i ono ne smije bit odglumljeno, već stvarno. Stoga mu od najranije dobi usadite pojam o pravim životnim vrijednostima i potrudite se da ih se drži kroz odrastanje, čak i u najosjetljivijoj dobi kao što je pubertet.

Žene su jednako važne kao i muškarci

Ovdje dolazimo do one vječne borbe vezane uz ravnopravnost spolova. Iako je puno toga postignuto kad je ravnopravnost spolova u pitanju, i dalje su prisutne određene nejednakosti gdje žene nisu dobile ono poštovanje koje su zaslužile, a osobito je to prisutno u poslovnom svijetu. Stoga naučite svog sina da su žene vrlo važne i da ih treba tretirati s poštovanjem. Dakle, dajte mu do znanja da su žene jednako vrijedne kao i muškarci, unatoč tome što imaju drugačije talente ili poslove. 

Ljude treba poštivati bez obzira na njihovo podrijetlo

Nisu svi ljudi jednaki i vaš sin mora znati da svaka osoba zaslužuje poštovanje. Rasne, spolne i druge nejednakosti još su uvijek prisutne posvuda. Mnogi su diskriminirani, iako to nisu zaslužili. Naučite svog sina da poštuje svakog čovjeka bez obzira na njegovu rasu, spol, dob, podrijetlo ili financijski status. 

Autoritet se mora poštivati

Vaš sin mora znati da će se kroz život susretati s različitim oblicima autoriteta i mora naučiti nositi se s time. Nepoštivanje autoriteta nije dopustivo. Unatoč tome što ne mora voljeti sve ljude koji su iznad njega, mora naučiti poštivati ih zbog njihova položaja, bilo da je riječ o profesorima u školi, trenerima, drugim roditeljima, itd. 

Budite primjer

Djeca uče od svojih roditelja, stoga je vrlo važno da im budemo dobar primjer. Želite li da se vaš sin prema drugima odnosi s poštovanjem, onda i sami morate usvojiti takav obrazac ponašanja. Budete li govorili jedno, a činili nešto sasvim drugo, vaše će dijete biti zbunjeno. Dakle, i vi sami se potrudite prema svima odnositi s poštovanjem te dajte sve od sebe da budete najbolja verzija samog sebe. 

Djetetu ne treba diktirati život niti mu nametati neka stroga pravila, međutim vaš zadatak kao roditelja je da ga naučite pravim životnim vrijednostima te da ga usmjerite prema pravom putu. 

Foto: depositphotos.com