Higijena stopala: Pubertet, znojenje i nožice koje se "čuju"

Osim s pubertetskim mušicama, roditelji tinejdžera suočavaju se i s manjim ili većim fizičkim i hormonalnim promjenama.

enfants dans lit

Pojačano znojenje jedan je od prvih znakova razvijanja djeteta u mladu osobu, a prilično je neugodno za djecu i njihove bližnje.

Higijena u ovom razdoblju treba biti prioritet, a posebnu pažnju valja obratiti na smrdljive nogice koje, unatoč dobrim higijenskim navikama, ponekad mogu biti nepodnošljive za okolinu.

Intenzivniji miris imaju dječaci i sportaši

Naša stopala broje čak 250 000 žlijezda znojnica, a kako djeca ulaze u pubertet, žlijezde sazrijevaju i luče više tekućine. Dječje se stopalo znoji u prosjeku 2 - 3 puta više nego odraslo stopalo pa je, u doticaju s prisutnim bakterijama i gljivicama, neugodan miris neizbježan.

Dječaci imaju nešto intenzivniji miris stopala od djevojaka, a poglavito oni koji se bave sportom. Djevojčice nose laganije cipele, češće nose otvoreniju i prozračniju obuću, a zbog dolaska menstruacije i ranijeg ulaska u pubertet, imaju razvijenije higijenske navike od dječaka.

Zatvorene cipele, čarape od umjetnih materijala, ali i dugotrajno stajanje ili fizička aktivnost u istoj obući, pogoršava situaciju.

Idealna situacija za trajno usvajanje higijenskih navika

Vodite računa o materijalima obuće koje kupujete djeci. Neka prednost uvijek imaju koža i prozračni materijali, a isto se odnosi i na čarape koje bi trebale biti pamučne.

Intenzivan miris djecu može dovoditi u neugodne situacije pa je važno da čim prije usvoje ključne higijenske navike kako bi umanjili problem i prestali se izlagati podsmjehu vršnjaka i okoline.

Dijete neka razvije naviku svakodnevnog mijenjanja čarapa, posebice ako je bilo uključeno u neku fizičku aktivnost, a vi budite spremni da ih tu i tamo podsjetite na to jer im higijena stopala zasigurno neće biti na listi prioriteta.

Nove čarape uvijek neka obuvaju na čiste noge, a ako unatoč svakodnevnoj higijeni vodom i sapunom intenzivan miris ne nestaje, poslužite se jednostavnim i jeftinim trikovima.

Dva do tri puta tjedno djetetu pripremite kupku od tople vode i vinskog octa u kojoj će potapati stopala dvadesetak minuta i zatim ih isprati vodom i sapunom (isti recept pomaže i kod masne kose).

Nakon pranja i prije obuvanja čistih čarapa neka dijete po stopalima pospe dječji puder ili malo sode bikarbone koji će upiti znoj i prikriti neugodan miris.

Kako biste uklonili smrad iz djetetove obuće, u gazu ili deblju salvetu zamotajte šaku svježeg ili sušenog cvijeća lavande, a poslužit će i bilo koje sušeno cvijeće koje ste pokapali s nekoliko kapi mirisnog eteričnog ulja agruma, eukaliptusa ili lavande.Svežanj stavite u cipele i ostavite da odradi svoje preko noći.

Isti efekt imat će i soda bikarbona koju je potrebno posuti unutar cipele nakon svakoga nošenja, ali tek nakon što se cipele potpuno osuše.