Play logo
Snažna značenja

Alana ili Kai: Najljepša havajska imena za djevojčice i dječake

Tomislav, Marko, Iva i Marina svakako su sada već uobičajena hrvatska imena. No, sve je više stranih imena i u Hrvatskoj jer se sve više roditelja odlučuje za lijepa imena iz drugih kultura poput ovih havajskih

profimedia-0295722665.jpg
Foto: Profimedia.hr
Play logo

Odabir imena za bebu jedan je od najslađih zadataka koji roditelji trebaju učiniti kada maleni dječak ili djevojčica stigne iz rodilišta. Uz ljubav i pažnju koju žele dati tom malom biću važno im je da djetetu pronađu odgovarajuće ime. Da im se sviđa, pristaje djetetu, a ponekad im je važno da ime nosi neko posebno značenje ili da se lijepo uklapa u obiteljsku priču.

Play logo

No posljednjih godina roditelji se sve više odlučuju za imena iz nekih drugih dijelova svijeta, najvažnije im je da pristaje djetetu i da možda ima neko lijepo značenje. Sve ovo nije neobično jer je svijet zbog tehnologije postao veliko selo i skoro ništa više nije egzotično ni strano. Zbog svega ovoga djeca sve češće nose netradicionalna imena ili roditelji čak daju dva imena jer tako imaju veći izbor, a dijete kasnije može odlučiti kako želi da ga zovu.

Izvor: Unsplash

Svako područje na svijetu ima lijepa imena, a prekrasni Havaji koji nas odmah asociraju na more, ples i cvjetne vijence oko vrata također imaju prekrasna imena. Zato ti donosimo lijepa i zanimljiva havajska imena za djevojčice i dječake, ali i njihovo značenje.

Imena za djevojčice

Alamea - havajsko ime za djevojčice koje ima vrlo lijepo značenje. "Dragocjena" ili "cijela" je značenje ovog imena koje će sigurno svidjeti mnogim roditeljima.

Play logo

Alana - ovo je vrlo popularno ime, a često je na Havajima i u Irskoj. Ima nekoliko izvedenica pa su još popularne varijante Lana, Allana i Alanna. Postalo je popularno sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća i od tada je u trendu.

Alohi - još jedno prekrasno ime koje podsjeća na najpoznatiji havajski pozdrav. No ima i lijepo značenje - "sjajna".

Kailani - ovo havajsko ime jako lijepo značenje. "More i nebo, more i raj" je njegovo prekrasno značenje, a također ima i nekoliko verzija - Kalani, Kalanie, Kaila.

Play logo

Luana - još jedno ime koje u sebi nosi lijepo značenje - "sreća". Također postoji nekoliko verzija ovog imena Lulu, Lu i Ana.

Izvor: Unsplash

Imena za dječake

Kai - nije samo havajsko ime nego postoji u različitim kulturama. Njegovo značenje na Havajima je "more".

Keanu - "hladni povjetarac iznad planine" je značenje ovog tipično havajskog imena. Nije bilo posebno popularno, ali nakon globalnog uspjeha glumca Keanu Reeves postalo je poznato.

Play logo

Maleko - vrlo jedinstveno ime koje znači "ratnik".

Keoni - još jedno ime s posebnim značenjem "Bog je milostiv", a skraćenica Keo je varijanta tog imena.

Makaio - još jedno ime koje je povezano s Bogom, a znači "dar od Boga". Postoji skraćena verzija ovog imena - Kai.

Play logo
Izvor: Unsplash

Play logo