Riječ stručnjaka

Edukatorica Brčić: Kritiziranje u odgoju i riječ koju roditelji trebaju izbjegavati

Kritike mogu koristiti roditeljima da potaknu pozitivnu promjenu u ponašanju kod djece, no važan je način na koji govore djeci. Sve nam je u videu objasnila Iva Brčić

Svaka osoba, mala i velika, voli dobiti pohvalu i čuti da je pametna ili da je nešto dobro napravila. No što je s kritikama? Nitko ih ne voli bez obzira koliko godina imali, radi li se i poslu ili privatnim životu. Zbog toga se treba zapitati kako kritike utječu na djecu? Mališani ih često dobivaju jer moraju razviti puno vještina u svom životu, a mama i tata sve nadziru. Na koji način se kritika može uputiti i biti poticaj za mališane?

Kritika može biti loše upućena

Kako bismo pomogli roditeljima da što bolje slože kritike odnosno pohvale u odgoju svoje djece, odgovore na ovih nekoliko pitanja potražili smo kod stručnjakinje. Iva Brčić, praktičar terapijskih vještina i The Happiest Baby edukatorica, otkrila nam je da djeca puno bolje reagiraju ako se ne koriste neke riječi i da su djeca, naravno, vrlo slična nama odraslima.

"Kritike nam mogu jako koristiti da potaknemo pozitivnu promjenu u ponašanju kod djece. No ako je ne uputimo dobro onda mogu nastati problemi, a roditelji mogu misliti da ih dijete ne poštuje, da je prkosno, odbija suradnju, a zapravo vrsta kritike izaziva to kod njih", objasnila nam je na početku Brčić te dodala da se dobro prisjetiti svog djetinjstva.

"Sjetite se kad ste bili dijete pa vam je netko rekao 'opet to nisi napravila, 'opet si lijena" ili 'zašto to malo bolje nisi napravila'. Ovakve stvari nam se nisu baš svidjele i sada ih opet govorimo svojoj djeci. Ni njima se ne sviđa takva kritika. Kako djeca doživljavaju kritiku, ali i mi odrasli? Kada djeca čuju kritiku pomisle - roditelj zna bolje nego ja, ne znam i nisam dovoljno sposoban. Zbog toga imaju reakciju pa ne žele napraviti određenu stvar i gube motivaciju (zašto bi se trudili kada roditelj zna bolje). I onda roditelji dobivaju kontraefekt. Međutim, kada roditelji znaju uputiti kritiku odnosno dati konstruktivnu kritiku onda će stvari mijenjati", kaže dalje. Na ovaj način djetetu se ukazuje na ono što nije dobro i kako poboljšati situaciju, a ne samo da ne radi nešto dobro.

Image
Foto: Unsplash

Primjeri dobrih kritika bez riječi 'ali'

Najbolje je ovakve situacije shvatiti kroz primjere. "Na primjer, dijete je prolilo sok i roditelj reagira. Roditelj kaže djetetu: 'opet si prolio sok pa zar si toliko nespretan.' Ovo je kritika koja nikako neće potaknuti dijete da razvija vještine nego će početi micati od bilo kakvih izazova. I kasnije u životu. Oslanjat će se na roditelja i misliti da roditelj zna bolje i da se ne mora truditi. Dijete će misliti da će roditelj napraviti bilo što umjesto njega i neće ga gnjaviti. No kada se događaju ovakve situacije roditelj treba reći: 'Prolio si sok. Sada ću ti pokazati kako ćemo to očistiti, a onda ću ti pomoći, ja ću držati čašu, a ti lagano izljevaj sok. Treba pomoći djetetu da svlada neki problem", objašnjava dalje i navodi još nekoliko primjera dobrih kritika.

"Baš si dobro složio svoju sobu, uredna je i sviđa mi se, samo sljedeći put probaj malo brže napraviti, ako možeš' - ovo je primjer dobre kritike. No ako roditelj kaže 'dobro si pospremio sobu, ali sljedeći put budi brži' kod djeteta neće izazvati pozitivnu reakciju. Riječ 'ali' poništava sve ono dobro što je rečeno i nema rezultata. Rečenice bez 'ali' kod djeteta izazivaju drugi osjećaj i dijete osjeća motivaciju da to promijeni", rekla je na kraju edukatorica.

Image
Savjeti za roditelje

Edukatorica Iva Brčić: Kako pripremiti dijete za jaslice i vrtić?