Dječji strahovi: Pomozite svojem djetetu da se nosi s njima

Gotovo da ne postoji dijete koje se nečeg ne boji ili se nije bojalo u nekom periodu svog života.

strah_pixabay

Kao i odrasli, i djeca se znaju boriti sa raznoraznim strahovima koji im mogu stvoriti i ozbiljnije probleme. Srećom, većina je dječjih strahova privremena, blaga i na njih se može utjecati s malo roditeljske pomoći i ohrabrenja.

Primjećivanje znakova straha

Kad je u pitanju pokazivanje straha, djeca mogu biti jako nepredvidiva i on se može manifestirati na puno različitih načina. U većini slučajeva kada dijete zbog nečega osjeti strah, kaže: "Ne sviđa mi se ovo, bojim se ", međutim dijete nerijetko svoj strah može pokazati i svojim neverbalnim ponašanjem. Znakovi straha ne moraju uvijek biti jasni i mogu se manifestirati na sljedeće načine:

  • djetetov apetit je dramatično oslabio
  • nemirno spava i često se noću budi
  • počinje mucati
  • postalo je letargično i ne želi se igrati s prijateljima
  • počelo se obilno znojiti
  • postalo je dezorijentirano

[PROČITAJ: Djeca se najviše plaše terorizma, otmice i bolesti]

Pet za koraka za ublažavanje straha

1. Ozbiljno shvatite dijete

Možda vam se učini simpatičnim što se vaše dijete boji psića, no strah je za njega vrlo stvaran. Izbjegnite ismijavanje i pokažite djetetu da suosjećate s njim i da mu želite pomoći. Dijete mora osjetiti da ima vašu podršku.

2. Ohrabrite ga

Ponavljajte mu da nema razloga za strah i da je sigurno. Vaše hrabrenje ojačat će njegovu emocionalnu snagu, dajući mu odlučnost da pobijedi strah.

3. Težite k suočavanju sa strahom

Dijete neće naučiti kao prevladati strah ako se ne pokuša suočiti s njim. Potrudite se da ne izbjegava izvor svoga straha.

4. Naučite ga opuštanju

Kad primijetite da vam je dijete napeto, potaknite ga da opusti mišiće ruku i polakše diše. Ovu vježbu izvodite s djetetom svakodnevno kod kuće.

5. "Prođite" strah s djetetom

Pokažite djetetu da može pobijediti strah prolazeći s njim kroz iskustvo straha. Vaša prisutnost i bodrenje uvelike će mu pomoći u prevladavanju straha.

[PROČITAJ: Prenosite li i vi vlastite strahove na djecu?]

(Izvor: Dijete - od rođenja do četvrte godine - odgovori na sva vaša pitanja, grupa autora)