Djeca trebaju izbjegavati sjedenje u "W položaju"

Sjedenje i položaj nogu u obliku slova W često je kod djece. Djeca ga vole jer vrlo je jednostavan za postići.

It will be the biggest tower!

Iz puzajućeg ili polusjedećeg položaja vrlo se jednostavno spuštaju na stražnjicu sa savijenim koljenima i stopalima sa strane stražnjice, dok im koljena padaju u položaj koji upravo podsjeća na izgled slova W. Sjedeći u tom položaju djeca se osjećaju sigurno i poduprto. No, većina roditelja ne prepoznaje opasnosti dužeg i kontinuiranog sjedenja u takvom položaju.

Ovakvo dugotrajno i često sjedenje može imati negativne posljedice i utjecaj na djetetov fizički rast i razvoj.

Negativne posljedice ovakvog načina sjedenja mogu uključivati:

- kasnije ortopedske probleme

- kašnjenje u razvoju stjecanja fizičke stabilnosti i koordinacije

- kašnjenje u razvoju motoričkih vještina

Ovo su najvažniji razlozi zašto nije preporučljivo sjedenje u ovakvom položaju. Svi roditelji žele da im se djeca razviju i budu što ranije stabilna na nogama, no ovakav položaj sjedenja mogao bi to usporiti. Osim toga, predstavlja dodatno i nepotrebno opterećenje za kralježnicu.

Dugotrajno i često sjedenje u "W položaju" stavlja poseban pritisak i može imati utjecaj na:

- moguće povrede kukova

- povrede tetiva

- opasnost od unutarnjih rotacija kostiju

- povrede stopala

Osim toga, kod učestalog sjedenja u ovom položaju moguća su jednostavnija iščašenja kostiju, a može utjecati i na produženje ali i na skraćenje mišića, a sve to može utjecati na razvoj motorike, stabilnosti i koordinacije.

Jedini način kako se može izbjeći utjecaj ovakvog načina sjedenja je konstantno ispravljanje djece i njihovo posjedanje u ispravan položaj. Ako su djeca dovoljno velika da već razumiju, razgovor o nepovoljnom utjecaju ovakvog sjedenja zasigurno će pomoći. Negativni utjecaji ovakvog načina sjedenja učestali su među djecom, no kao i kod ostalih opasnosti nisu primjenjivi za svu djecu. Svakako je bolje i po preporuci pedijatara što je više moguće dijete sprječavati od sjedenja u "W položaju".