Dobar odgoj

Djeca koja su uključena u kućanske poslove imaju jednu veliku prednost

Kućanski poslovi su izuzetno važni u odgoju djece jer stvaraju navike koje su važne za cijeli život

profimedia-0239713077.jpg
Foto: Profimedia.hr

Postoji razlog zbog kojeg se djeca često opiru kada ih roditelji zamole da operu posuđe - ovo i slični poslovi nisu zabavni. Tko želi potrošiti 20 minuta na ribanje zdjele od umaka od rajčice, ako može gledati omiljeni film ili igrati igricu? No, umjesto da roditelji sve sami urade, što je normalan poriv, trebali bi se ipak držati pravila i naučiti dijete kako da obavlja kućanske poslove. Zašto? Zato što djeca koja imaju razvijenu ovu naviku postaju uspješniji odrasli ljudi.

Image

Kućanski poslovi za djecu: Kada započeti s njima i kako utječu na djecu?

"Dok djeca obavljaju kućanske poslove (iznose smeće, peru svoje rublje) shvaćaju da moraju raditi za život kako bi mogli biti dio života", rekla je Julie Lythcott-Haims, bivša dekanica sa Sveučilišta Stanford i autorica knjige "How to Raise an Adult", za Tech Insider. Lythcott-Haims također je objasnila svoje istraživanje koje je radila za Harvard Grant.

"Ako djeca ne peru posuđe, znači da to netko drugi radi umjesto njih", rekla je Lythcott-Haims tijekom TED razgovora. "I tako su oslobođeni ne samo rada, već i učenja da se posao mora obaviti i da svatko od nas mora doprinijeti boljitku obitelji, ali i društva, u cjelini." Također vjeruje da će djeca koja odrastaju radeći kućanske poslove biti bolji zaposlenici koji će moći surađivati s kolegama, bit će empatičnija i moći će samostalno odrađivati zadatke.

Uz sve ovo, Lythcott-Haims kaže da roditelji imaju jednu veliku prednost, neće morati brinuti za posuđe poslije večere. Još nekoliko važnih savjeta:

  • Ne inzistiraj na savršenstvu. Nitko nije savršen i bolje je imati opušteniji pristup tome koliko dobro djeca odrade kućanske poslove. Inače bi moglo doći do velike borbe ili bi mogla na kraju uraditi posao umjesto njih što svakako treba izbjeći.
  • Ne odgađaj. Možda misliš da su tvoja djeca premala, ali oni su puno sposobniji nego što misliš. Djeca mogu obaviti puno poslova u mlađoj dobi. Na primjer, odlaganje odjeće u košaru za rublje ili čišćenje stola nakon večere.
  • Budi dosljedna. Elizabeth Pantley, autorica knjiga o roditeljstvu, kaže da bi u slučaju nedosljednosti djeca mogla početi odlagati poslove u nadi da će netko drugi to učiniti za njih.