Play logo

Djeca koja hrču postižu slabije rezultate u školi

Hrkači su oduvijek bili predmet zezanja, a posebice ako je riječ o najmlađim članovima obitelji koji svoje umijeće hrkanja iznova dokazuju svake večeri kada odu na spavanje.

sleeping children relax resting boys
Play logo

Iako će većina roditelja međusobno zbijati šale o svojemu medvjediću hrkaču, hrkanje kod djece ne treba shvaćati olako.

Play logo

Treba ga doživjeti jednako ozbiljno kao i hrkanje kod odraslih, budući da se iza šaljivog simptoma može kriti nekoliko skrivenih stanja i bolesti koje mogu narušiti djetetovo normalno funkcioniranje.

Hrkanje uzrokuje manjak koncentracije u školi

Brojna istraživanja potvrđuju tezu da djeca hrkači pokazuju blagi pad u koncentraciji za vrijeme nastave kao i lošije rezultate testova. Novija studija liječnice Barbare Galland, objavljena u prestižnom časopisu Pediatrics, iznosi zabrinjavajuće rezultate.

Istraživanje provedeno nad djecom u dobi od 5 do 17 godina potvrđuje kako djeca koja hrču imaju niže rezultate u području matematike, znanosti i jezika od djece koja ne hrču.

Play logo

Manjak sna ili nekvalitetan san povezan s hrkanjem, na nekoliko načina utječu na dječju produktivnost. Da bi mozak pohranio nove spoznaje potreban mu je san, a manjak sna otežava savladavanje novog gradiva i djeca pomalo posustaju u školi.

Također, nedostatak odmora pogoduje padu koncentracije i slabijoj kontroli emocija, pa nenaspavana djeca nerijetko pokazuju i znakove blage agresivnosti. Što dulje traju problemi s hrkanjem i neispavanošću, rezultati u školi postepeno slabe.

Hrkanje zbog uvećanih mandula, želučanog refluksa, nosne devijacije,...

Uvećane tonzile (mandule) sužavaju dišni put i tako mogu uzrokovati hrkanje. Problem može stvarati i treća mandula, ali najčešće je riječ o poremećaju unutar nosne šupljine.

Play logo

Razne upale, devijacije nosne pregrade ili akutne virusne, bakterijske i alergijske bolesti doprinose snažnijem hrkanju, a iako liječnici na to rjeđe pomišljaju, uzrok neprestanog hrkanja može biti i u želucu.

Djeca koja imaju izraženiji želučani refluks sklonija su hrkanju koje prati pun i začepljen nos te slijevanje sluzi niz ždrijelo. Za refluks, kao i za anomalije nosne šupljine postoje odgovarajući lijekovi koje prepisuje liječnik opće medicine ili specijalist otorinolaringolog.

Nešto opasnije stanje jest poremećaj spavanja, odnosno apneja, koju karakterizira nepravilno disanje u snu. Djeca koja pate od apneje nesvjesno prestaju disati i po nekoliko puta u noći, a bude se umorni i s glavoboljom.

Play logo

Ako dijete učestalo hrče, ne mora značiti da s njim nešto nije u redu. Ipak, ukoliko s vremenom počnete primjećivati znakove umora, neispavanosti i nezainteresiranosti, dobijete pritužbe iz škole i primjetite poteškoće u savladavanju gradiva, vrijeme je da se uputite liječniku za uho, grlo i nos kako bi na vrijeme detektirao problem i olakšao djetetu.

Play logo