Djeca ne moraju cijelo ljeto provesti pred ekranima. Kako to izvesti? Evo nekoliko savjeta...

Klinci već naveliko uživaju u svojim ljetnim praznicima, bez rutine, bez školskih i drugih obaveza od ponedjeljka do petka. To znači i puno slobodnog vremena koje nekako treba popuniti.

young girl mobile phone

Manjak rutine koja tijekom školske godine nameće određeni raspored, tijekom ljeta dovodi do toga da se izgubi mjera i osjećaj koliko djeca zapravo vremena provode pred ekranima. Koliko vremena pred ekranom je previše i kako ograničiti djeci korištenje tableta, računala, televizora i pametnih telefona?

I nama odraslima život je usko vezan za razne pametne uređaje i aplikacije, ali kad su djeca u pitanju, treba biti oprezan jer još uvijek ne znamo potencijalni utjecaj i posljedice koje oni imaju na razvoj i zdravlje djece.

Pred ekranom od najranije dobi

Prvi susret s ekranom neka djeca imaju još dok su bebe. To je obično pametni telefon ili tablet na kojima im odrasli pokazuju crtiće, životinje i druge slike.

Prema istraživanjima, samo 1% djece je 2011. posjedovalo neki mobilni medijski uređaj. Godine 2017. ta se brojka popela na čak 42% djece. Djeca mlađa od osam godina provode više od dva sata dnevno pred ekranom, a djeca mlađa od dvije godine čak 42 minute. Djeca starosti od osam do 12 godina pred ekranom su i po četiri sata dnevno, a oni stariji od 12 godina više od šest sati dnevno.

Stoga ne čudi da su stručnjaci zabrinuti kakve će to posljedice imati na njihov mozak koji je u intenzivnom razvoju.

Neke poznate posljedice

Studije su do sad pokazale i dokazale da boravak pred ekranima i konzumacija digitalnih sadržaja kod djece može uzrokovati: - pretilost (konzumiranje sadržaja na ekranima podrazumijeva sjedilački stil života, a često ruku pod ruku s time ide i nezdrava hrana poput grickalica i sokova) - poremećaje u kognitivnom razvoju u smislu manjka pažnje i koncentracije - poteškoće s govorom i razvojem govora - antisocijalno ponašanje kod adolescenata

Preporuke o konzumaciji sadžaja na ekranima za djecu

Djeca starosti do dvije godine ne bi uopće trebala biti pred ekranom. Čak ni pred televizorom. Djeca starosti od dvije do pet godina smiju pred ekranom biti maksimalno jedan sat dnevno. Djeca starosti od pet do 17 godina pred ekranom bi smjela biti maksimalno dva sata dnevno.

Ako ovo čitate i mislite: "Nema šanse. Nemam ja živaca ni vremena da idem u rat s djecom da ostvarim ove ciljeve", možda možete pokušati sa sljedećih pet savjeta:

1. Postavite jasne vremenske granice

Posjednite djecu i na obiteljskom sastanku dogovorite vrijeme koje će provoditi pred ekranom. Podsjetite ih da to uključuje: računalo, mobitel, televizor i tablet. Ako ste unaprijed klonuli znajući da to neće funkcionirati, možda vas ohrabri činjenica da su istraživanja pokazala da postavljanje jasnih granica doista smanjuje vrijeme koje djeca provode pred ekranima. Naravno, roditelji moraju biti dosljedni i uporni u provođenju ovog novog kućnog pravila.

2. Zabranite ekrane tijekom jela

Zajednički obroci za obiteljskim stolom idealno su vrijeme da se povežete s djecom, saznate novosti i podijelite neke svoje priče s njima. Za stolom zabranite mobitele i tablete i ugasite televizor. Djeca će biti fokusirana na jelo, razgovarat će s vama i socijalizirati se, a smanjit ćete i ukupno vrijeme provedeno ispred ekrana. Čak i ako se u početku budu jako ljutili jer više nema mobitela za stolom, brzo će se priviknuti na razgovore "uživo".

3. Budite im primjer

Neminovno je da ako roditelji svo slobodno vrijeme provode pred ekranom, isto će raditi i djeca. Pokušajte kontrolirati sebe i svoje vrijeme provedeno pred ekranom kako bi bili dobar primjer djeci. Jako je važno da roditelji mobitel otklone kada provode vrijeme s djecom i tako daju prednost komunikaciji licem-u-lice i aktivnoj igri.

4. Ne koristite uređaje kao sredstvo kazne i nagrade

Ako se djeci uskraćuje vrijeme pred ekranom kao kazna za loše ponašanje, s vremenom to ima upravo suprotni učinak i povećava želju i potrebu u djeteta da što duže bude pred ekranom dok još može i dok nije kažnjeno. Djeca tada počinju fokus stavljati na vrijeme pred ekranom i pridaju mu preveliku vrijednost (kao nešto što mogu izgubiti ili dobiti). Isto vrijedi i za obrnuti postupak - kada se djecu za dobro ponašanje nagrađuje vremenom pred ekranom.

5. Sobe su za spavanje i punjenje naših baterija

Ako u sobi imaju računalo, televizor i mobitel, teško ćete djeci ograničiti vrijeme provedeno pred ekranom, odnosno teško ćete uspostaviti kontrolu. Zato je važno da u dječjoj sobi nema uređaja s ekranima. Soba nam služi da se dobro naspavamo i napunimo vlastite baterije.