Živjeli, roditelji!

Danas je Međunarodni dan roditelja, mame i tate, neka vam je sretan!

Neprospavane noći, potrošeni živci, mjehur koji te izda u najnezgodnijem trenutku kao suvenir na porođaj, ali i beskrajna ljubav koju osjećaš za djecu, neopisiva sreća i zahvalnost što ih imaš - sve su to čari roditeljstva

pexels-victoria-borodinova-1648396.jpg
Foto: Pexels

Roditelj se postaje planirano ili ne planirano. Priznat ćeš, drugo je uzbudljivije, no ni prvom ne nedostaje drame. Naime, nikada nismo spremni za roditeljstvo, koliko god se pripremali za ovu životnu ulogu. Toliko životnu da ti koljena krenu klecati kada ugledaš one dvije crtice na testu, iako si ih očekivala, vrijedno radila na njima i žarko ih željela.

Osobito kada mamom postaješ prvi put. Kasnije već imaš neke aseve u rukavu, taktike kojima misliš nadmudriti svog potomka, naivno zaboravljajući da djeca nisu ista i da ono što je vrijedilo kod prvog, ne znači da će upaliti kod drugog, trećeg, četvrtog. No, priroda je čudo i sve je savršeno uredila. Sumnjaš u to?

Image
Foto: Unsplash

Sjeti se samo jutarnjih mučnina, devetog mjeseca trudnoće usred ljeta, oteknutih gležnjeva, bolova u leđima, porođajnih muka… A onda primiš to vrišteće zgužvano klupko i zaljubiš se u njega na prvi pogled, kao u nikoga nikada. I više ništa ne boli. I ne samo ti, zaljubi se i bebin tata (ok, njemu treba malo više vremena, past će na prvi osmijeh koji mu uputi beba), tetke, stričevi, bake, i djedovi.

Odjednom postoji cijela četa ljudi, beskrajno odana bebi. Istina, ta će im beba jednog dana birati starački dom, možda ga i plaćati pa nije ludo odgojit ju kako treba i dat joj svu ljubav ovog svijeta kako bi izrasla u dobrog čovjeka. I ovdje se priroda pobrinula pa obilno posijala razno razne umirujuće trave kako bi ti sačuvala živce - jer biti roditelj, odgojiti djecu, najteža je, najodgovornija i najljepša uloga na svijetu.

Image
Nije teško, ali je važno

Roditelji koji imaju uspješnu djecu imaju ove odgojne metode

Možda si se jutros prije posla posvađala sa svojim tinejdžerom i izišla iz stana rastrojena. Svašta bi mu još rekla da nisi morala žuriti na posao! A on, kao da pričaš zidu....

Ipak, sjeti se koliko brzo odrastaju i kako će već za koju godinu živjeti na nekoj drugoj adresi (ok, ok, u Hrvatskoj smo i istina, veća je vjerojatnost da će još barem 15-ak godina biti pod tvojim krovom, no znaš što želimo reći). Vrijeme leti, djeca postaju ljudi, a kakvi, ovisi najvećim dijelom upravo o roditeljima.

Diljem svijeta na današnji se dan obilježava Međunarodni dan roditelja. Proglasili su ga 2012. Ujedinjeni narodi upravo zato da podsjete i naglase koliko su važni roditelji u odgoju djece. Oni su ti koji stvaraju obitelj, a ona je jezgra društva i svijeta kakvog poznajemo.

Svim roditeljima portal Žena.hr čestita njihov dan i želi im obilje živca kako bi svoje potomke izveli na pravi put. Imaš li kakvu angedotu iz svog roditeljskog "staža" rado bismo da nam je otkriješ.

"Kada smo došli doma iz rodilišta i stavili je na krevet, ona je počela štucati. Nismo znali što treba, uspaničio sam se i sjetio se trika koji uvijek pali i prestrašio Enu. Nemam pojma gdje mi je bila pamet. Ona je počela plakati, a ja sam skoro dobio batina od punice i žene", ovo nam je ispričao jedan novopečeni tata. I beba i tata su dobro.

"Gledam je dok spava. Isti onaj mali nosić i prćasta usta. Ista je kao kad je bila beba. Predivna je. Piljim zadivljeno i zaljubljeno tko zna koliko dugo, a ona odjednom otvori oči i drmne: "Jao mama što mi ideš na živce!", iskreno će mama jedne desetogodišnjakinje. Sada je red na tebi. Sigurno imaš bisera punu vreću. Podijeli ih s nama na Facebooku.