Play logo

Buđenje mališana za školu ne mora biti vječna "borba"

Iako je od početka školske godine prošlo već skoro dva mjeseca, nekim mališanima jutarnje buđenje nije ništa lakše.

budenje_pixabay
Play logo

Na prvi zvuk budilice u rano jutro, za mnoge roditelje tako kreće i prava borba. Kucanje na vrata sobe, vikanje, pa čak i micanje pokrivača s mališana samo su neke od metoda. No, sve to ponekad nije dovoljno kako bi se vaš školarac ustao i počeo pripremati za novi dan.

Play logo

Nakon bezbroj pokušaja uspjeli ste izvući mališana iz kreveta i spremiti ga za školu, no jedan pogled na sat dovoljan je da shvatite kako već kasnite. Bez brige, s ovom su situacijom upoznati mnogi roditelji. Iako se čini da ste ista priča konstantno ponavlja, postoji nekoliko trikova pomoću kojih će vaši mališani iz kreveta ustajat uz nešto manje muke.

Jutarnje buđenje „iz pakla“

Realno gledajući, jutarnje ustajanje iz toplog kreveta na prodoran zvuk budilice malo kome je najdraži dio dana. Pogotovo mališanima koji još uvijek nemaju jednak osjećaj za obveze kao i odrasli. Upravo se njima često može činiti kako ih roditelji namjerno izvlače iz udobnosti kreveta bez pretjerano dobrog razloga. Što se zaista može dogoditi ako malo i zakasne u školu, a roditelji na posao?

Jedna od strategija koju koriste mnogi roditelji jest ranije navijanje sata. Mnogi se ustaju i do sat vremena ranije kako bi na vrijeme „izvukli“ mališana iz kreveta. U tom je procesu često prisutna ljutnja, vikanje, a ponekad i suze, te može biti prava noćna mora za svakog roditelja. Iako sistem ranijeg buđenja može osigurati spremanje i polazak iz kuće na vrijeme, dugoročno gledano on nije rješenje. Jednog će dana mališan sam trebati voditi računa o polasku u školu, te se neće moći osloniti na roditelje.

Play logo

Nova pravila

Osamostaljivanje vašeg mališana i shvaćanje važnosti pravilnog raspoređivanja vremena može početi samo postavljanjem novih pravila. Najvažnije je da dijete shvati kako je buđenje i spremanje za školu obveza koju treba poštivati. Kroz razgovor pokušajte objasniti važnost jutarnjeg ustajanja bez pogovora i suza. Pokušajte to učiniti primjerom - kako bi bilo da se on nalazi u vašoj situaciji i da svakog jutra mora buditi mamu i tatu za posao? Također recite da o vašem poslu ovisi i sve ono na što je naviknuo – od igračaka, i ostalih povlastica u kojima svakodnevno uživa. Tako da je od iznimne važnosti da roditelji ne zakasne na posao zbog toga što se on ne želi ustati iz kreveta.

Za roditelje je važno da shvate kako će svakodnevno voditi borbu s ustajanjem svog mališana – dokle god oni preuzimaju stvar u svoje ruke. Drugim riječima, kada isto prestanete raditi, dijete će s vremenom shvatiti kako se mora osloniti na sebe. Stoga probajte jednom prestati štititi svoje dijete od posljedica. U slučaju da ostane u krevetu duže od planiranog, recite mu da morate na posao te da se sam pripremi za školu i napravi doručak. Da, može zvučati okrutno, no već nakon nekoliko puta mališan će shvatiti da ranije ustajanje bez pogovora zapravo ima mnoge prednosti.

Mališanu možete pomoći savjetima da večer prije pripremi odjeću koju će obući, knjige spremi u torbu, te razmisli što želi za doručak. Već ove sitnice mogu uvelike olakšati svaku jutarnju „strku“.

Play logo

Spavanje je prioritet

U slučaju da ste zaista odlučili kako jutarnjim „natezanjima“ treba stati na kraj, prije uvođenja novih pravila vezanih za ustajanje, važno je osigurati mališanu dovoljno sna. Upravo bi zato uvođenje pravila trebalo krenuti od večeri prije. Bez dugog gledanja televizije, igranja igrica i općenito tehnologije koja može utjecati na djetetov san. Imajte na umu kako je školarcima potrebno više sna nego odraslima, barem devet sati.

U slučaju da i uz dovoljno sna mališan negoduje zbog jutarnjeg ustajanja, potrebna je malo drastičnija metoda, navedena ranije. Što se prije mališan nađe u situaciji oslanjanja na samog sebe, to će prije uvidjeti kako su jutarnje drame – nepotrebne.

Play logo