Da ili ne

Jesu li bazeni za male bebe? Na ove stvari moraš pripaziti

U zapadnom svijetu plivanje beba još od nekoliko mjeseci starosti je i više nego popularno i smatra se da ima mnoge pozitivne učinke na motorički razvoj, no ipak na neke stvari treba pripaziti

pexels-juan-salamanca-61129.jpg
Foto: Pexels

Stiglo je ljeto i sigurno ti je odlazak na bazene pao na pamet ali nisi bila sigurna da li je to najpametnija ideja za malu bebu? Novorođenčadi je taj okoliš jako dobro poznat. Tvoja beba je u maternici provela devet mjeseci i bila okružena plodnom vodom. Zbog toga dojenčad ima refleks plivanja i ako svoju bebu pažljivo spustiš u dublju vodu počet će mahati rukicama i nogama kao da pliva prsno već godinama. Oni stariji od dvanaest mjeseci jednako će se dobro snaći mašući nogicama kao da hodaju.

Image
Obiteljski život

Jel tate doista ne čuju plač bebe po noći ili?

U zapadnom svijetu plivanje beba od nekoliko mjeseci je i više nego popularno i smatra se da ima mnoge pozitivne učinke na motorički razvoj. Djeca počinju s učenjem plivanja kada mogu samostalno držati glavicu što je za većinu negdje oko četvrtog mjeseca života. Nedvojbeno je da se bebe u bazenima snalaze kao ribe u vodi, ali što kaže struka? Donosimo odgovore na pitanje treba li tako malu djecu izlagati tretiranoj bazenskoj vodi i ako da, na što sve moraš obratiti pozornost

Temperatura vode

Dojenčad teže regulira tjelesnu toplinu i skloniji su pothlađivanju od starije djece, zato je prvi korak ako ideš na bazene provjera temperature bazenske vode. Idealna bi bilo da je temperatura vode između 32 i 33 °C za manju djecu, za stariju od ti godine oko 31 °C. Niža temperatura od 28 stupnjeva može biti opasana za dojenčad zbog pothlađivanja koje može uzrokovati ozbiljnije probleme s bubrezima. Izbjegavajte i bazene toplije od 37 °C kao i one s termalnom vodom jer sadrže kemikalije koje mogu opteretiti dječji organizam.

Image
Foto: Pexels

Čistoća vode

Neki stručnjaci smatraju da dojenčad do šest mjeseci ne treba izlagati vodi u bazenu jer nemaju dovoljno razvijen imunitet. Kvaliteta vode u bazenima definirana je Pravilnikom o sanitarno - tehničkim i higijenskim uvjetima gdje je dozvoljena koncentracija trihalometana 100 μg/L. Sve više od dozvoljene koncentracije znači zagađenje. Glavni zagađivači bazenskih voda su sami kupači (stanice kože, kose, ostaci krema za sunčanje..) zbog toga se bazenske vode tretiraju klorom i drugim kemikalijama kako bi se minimizirala mogućnost zaraze. Ipak, s jako malim bebama, kažu stručnjaci, bolje je izbjegavati bazensku vodu jer bebe imaju osjetljivu kožu koja može reagirati na kemikalije u bazenima. Ako se ipak odlučiš na kupanje, tuširanje je obavezno netom nakon izlaska iz bazena.

Image
Foto: Pexels

Infekcije

Iako je tretirana, pripazi da dijete proguta minimalnu količinu vode, jer postoji rizik od crijevnih tegoba. Jer, i najčišći bazeni skrivaju bakterije. Primjerice mala djeca koja se kupaju u pelenama obavljaju nuždu u te iste pelene iz kojih uvijek nešto procuri u bazensku vodu. To može izazvati infekcije kod djece mlađe od šest mjeseci zbog nedovoljno razvijenog imuniteta. Mogu se pojaviti kožne infekcije, crijevne viroze, respiratorne tegobe i povišena temperatura. Iako ima ljekovita svojstva, mala djeca bi trebala izbjegavati termalne vode jer su pune kemikalija koje opterećuju tako mali organizam.

Image
Foto: Profimedia