Atopijski dermatitis i njegov utjecaj na svakodnevni život

Pronađite informacije pomoću kojih možete bolje razumjeti i boriti se protiv kože sklone atopiji

Atopijski dermatitis i njegov utjecaj na svakodnevni život

Ako ste se do sada susreli sa atopijskim dermatitisom, poznato vam je koliko negativno, ova kožna bolest,  utječe na svakodnevni život. Atopijski dermatitis može poremetiti obiteljsku rutinu zbog svojih ograničenja, pažnje i brige koju zahtijeva. Roditelji su zabrinuti i nastoje olakšati život svome djetetu, a djeca su umorna od neprestanog češanja koje pogoršava simptome i rezultira napornim noćima. Aktivnosti koje su nekada bile obiteljske mogu smetati djetetu koje boluje od atopijskog dermatitisa, stoga obitelj u potpunosti mijenja svoj raspored i životne navike.

Image
shimmer fallback


Prof. dr.sci. Ines Brajac


ŠTO JE ATOPIJSKI DERMATITIS I KOJI SU UZROCI?

Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože koja započinje vrlo rano, već u dojenačkoj dobi. Očituje se crvenilom i svrbežom kože. Uzrok je nepoznat, međutim smatra se da bolest djeluje interakcijom nekoliko čimbenika koji uključuju genetsku predispoziciju, čimbenike iz okoline, a to su inhalatorni i nutritivni alergeni te narušenu epidermalnu barijeru.

KOJI SU SIMPTOMI ATOPIJSKOG DERMATITISA I GDJE SE OBIČNO POJAVLJUJU?

Bolest ima nevjerojatno puno lica, međutim ono što je zajedničko u svim fazama bolesti i u svim životnim razdobljima to je crvenilo i svrbež kože. U dojenačkoj dobi bolest je vlažna, nalazi se najviše na obrazima, na vlasištu i na vanjskim stranama ekstremiteta dok je malo kasnije u dobi od dvije godine bolest suša, prelazi na pregibe, pregibe vrata i sasvim je drugog karaktera. U dobi od puberteta do adolescencije može imati više lica, može potpuno nestati što je najsretnija okolnost, međutim može se pretvoriti u onu generaliziranu rekaciju na koži blažeg tipa ili se može zadržati kao blagi kontaktni ekcem na koži.

KAKO SPRIJEČITI SVRBEŽ, NJEGOVATI KOŽU I MOŽE LI SE ATOPISJKI DERMATITIS IZLIJEČITI?

Postoji zlatni standard u liječenju atopijskog dermatitisa u svim životnim razdobljima, to su kortikosteroidi, dakle protuupalni lijekovi koji se nanose na kožu i antihistaminici, to su sredstva koja se piju u obliku sirupa ili tablete koja djeluju protiv svrbeža. Nažalost, atopijski dermatitis se ne može izliječiti. Bolest se može kontrolirati cijeli život s dobrom terapijom, s dobrom edukacijom roditelja, međutim, izlječenje  ako dolazi, dolazi samo.

LA ROCHE-POSAY, DERMOKOZMETIČKO RJEŠENJE

shimmer fallback

S obzirom da se radi o kožnoj bolesti koja uvelike utječe na život oboljelih, La Roche- Posay je sve svoje napore posvetio daljnjim saznanjima o atopičnoj koži s ciljem poboljšanja kvalitete života djece i odraslih koji pate od navedene pojave. Lipikar, linija proizvoda za suhu, iziritiranu kožu i kožu sklonu atopiji, dokazala se učinkovitim kod djece i odraslih u brojnim kliničkim studijama, omogućujući bolji život osjetljive kože onima kojima je to najpotrebnije. Njega suhe i iziritirane kože započinje pravilnom i redovitom higijenom nježnim proizvodima bez sapuna i parabena koji ne iritiraju dodatno kožu, poput  Lipikar Syndeta, a nova generacija njege, Lipikar Baume AP +, pomaže koži vraćati lipide te djeluje protiv iritacije i svrbeža.

SVA PITANJA I ODGOVORI NA JEDNOM MJESTU

Stranica „Informacije o atopiji“ nudi savjete, članke i video zapise stručnjaka, iskustva potrošača i sve ostale informacije za pomoć pojedincima, djeci i njihovim obiteljima da bolje razumiju ovu bolest kože i poboljšaju svoje zdravlje i kvalitetu života. Pronađite informacije pomoću kojih možete bolje razumjeti i boriti se protiv kože sklone atopiji na http://www.laroche-posay.com.hr/

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.