Astma i sport: Koje sportske aktivnosti se preporučuju djeci s astmom?

Dugi niz godina u javnosti je bilo prisutno mišljenje kako sport negativno utječe na djecu astmatičare.

djeca_plivanje_pixabay

Preporučivalo im se da izbjegavaju sportske aktivnosti, a u školi ih se oslobađalo nastave tjelesne i zdravstvene kulture. Puno liječnika ovakvog su mišljenja i danas, međutim sve je više i onih koji tvrde da je poželjno da djeca oboljela od astme budu sportski aktivna.

Je li tjelesna aktivnost kod djece astmatičara poželjna?

Djeci s astmom preporučuje se bavljenje sportom i drugim tjelesnim aktivnostima. Redovno bavljenje sportskim aktivnostima poboljšava cirkulaciju i rad srca i krvnih žila, ali i dišnih organa. Brojna istraživanja su pokazala da djeca astmatičari koji se bave sportom rjeđe imaju napade od "neaktivnih" vršnjaka.

Koji sport je najbolji?

Za početak, preporuča se izbjegavanje izvođenje sportskih aktivnosti u hladnom i vlažnom okolišu. Pri odabiru sporta, u dvorani ili na otvorenom treba voditi računa o mogućoj izloženosti konkretnim pokretačima bolesti. Plivanje, vaterpolo i veslanje su idealni sportovi za djecu koja imaju astmu. Osim vodenih sportova preporučaju se i druge tjelesne aktivnosti koji u kontinuitetu angažiraju respiratorne mišiće, a to su hodanje, gimnastika, yoga, lagana vožnja biciklom, gimnastika, planinarenje na umjerenim nadmorskim visinama, trčanje na kratke staze itd.

Koje sportove treba izbjegavati?

Ne preporučuju se sportovi u zagušljivim i neočišćenim dvoranama, sportovi koji zahtijevaju neprekidnu aktivnost ili se vježbaju u hladnim vremenskim prilikama, kao npr. hokej, nogomet, košarka, trčanje na duge staze itd.

Nekoliko korisnih savjeta

Prije nego što se dijete upiše na sport treba se posavjetovati s pedijatrom koji će roditelje informirati o tome treba li što preventivno uzimati prije vježbanja, što učiniti u slučaju napada i sl. Ukoliko se dijete uključi u neku sportsku aktivnost, neophodno je na vrijeme informirati trenera o djetetovom zdravstvenom stanju.

Jedan od važnijih trenutaka u treniranju djeteta s astmom je zagrijavanje jer ono kod astmatičara traje duže nego kod ostalih. Prije i tijekom aktivnosti potrebno je obratiti pozornost i na unos tekućine jer su astmatičarima potrebne veće količine tekućine. Isto tako treba pripaziti da dijete obavezno za vrijeme trajanja treninga drži inhalator kod sebe. Ukoliko tijekom vježbanja, dijete osjeti bilo kakve simptome, odmah treba prekinuti s vježbanjem i uzeti lijek koji mu je liječnik prepisao.