Neočekivani problemi

5 iznenađujućih razloga zašto žene ne mogu zatrudnjeti

Znanstvenici su otkrili da i naizgled beznačajne stvari mogu uništiti napore para da dobije dijete, a sve je više takvih situacija u našem okruženju. Evo mogućih razloga

profimedia-0093440808.jpg
Foto: Profimedia.hr

Proširenje obitelji osjetljiva je tema za mnoge parove, a zbog neplodnosti se mnoge žene osjećaju nesigurno i usamljeno jer osjećaju krivnju ako ne mogu začeti ili iznijeti trudnoću. No, nikada ne smiju zaboraviti da nisu same i da je ponekad potrebno više vremena i liječnička pomoć da bi ostvarile svoje snove.

Image
Muškarci i plodnost

Hush, hush: Namirnice za bolju spermu i povećanu plodnost

U posljednje vrijeme primjećujemo da sve više parova treba liječničku pomoć. S neplodnošću se susreće čak 10 do 15% parova, a uzrok je podjednako u muškarcima i ženama. Znanstvenici su otkrili da često i naizgled beznačajne stvari mogu uništiti napore para da dobije dijete. Na primjer, studija iz 2014. pokazala je da stres može udvostručiti rizik od neplodnosti kod žena, a nešto jednostavno poput 20-minutne šetnje može pomoći da se povećaju šanse za začeće, piše Your Tango.

Začeće često nije jednostavno, a ponekad razlozi nisu toliko očiti i uobičajeni, a o čemu se točno radi pročitaj u nastavku.

Previše vježbanja može smanjiti plodnost

Za većinu zdravstvenih stvari dobra fizička kondicija je vrlo važna i zapravo velika prednost. Redovita tjelovježba je nešto što će nam svi stručnjaci preporučiti, ali ima i nekih dokazanih negativnih efekata. Ekstremno vježbanje dovodi tijelo u stanje stresa što može dovesti do problema s plodnošću odnosno utjecati na ovulaciju. Prema norveškom istraživanju iz 2014. sedam posto žena u ima probleme s plodnošću, a istraživanje u kojem je sudjelovalo tri tisuće žena pokazalo je da iscrpljujući režim vježbanja smanjuje plodnost.

Image
Foto: Unsplash

Krvna grupa može utjecati na začeće

Žene s krvnom grupom O imaju dvostruko veći rizik od smanjene plodnosti. Znanstvenici sa Sveučilišta Yale i Medicinskog fakulteta Albert Einstein otkrili su da postoji veza s plodnošću u tridesetima i krvnom grupom. Žene s krvnom grupom 0 imale su određeni profil hormona zbog kojih su njihovi jajnici bili stariji od njihove dobi.

Image
Foto: Unsplash

Veći unos mliječnih proizvoda

Žene koje konzumiraju dvije ili više porcija mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti na dan imaju veći rizik od neplodnosti. Ovo može zvučati vrlo čudno jer se žene potiče da konzumiraju mliječne proizvodi za jače kosti. No, kako mlijeko i mliječni proizvodi utječu na jajnike? Studija s Harvarda iz 2007. pokazala je da žene koje jedu puno mliječnih proizvoda s niskim udjelom masnoća suočavaju s čak 85 posto većim rizikom od ovulatorne neplodnosti u odnosu na žene koje konzumiraju manje mliječnih proizvoda.

Image
Foto: Unsplash

Smanjena količina vitamina D

Izlaganje suncu uravnotežuje spolne hormone kod žena, odnosno poboljšava plodnost. Znanstvenici sa Sveučilišta u Grazu proveli su istraživanje 2012. godine i otkrili da u zimskim mjesecima žene ovuliraju manje i da njihova jajašca imaju smanjene šanse za implantaciju u maternicu. Vitamin D pomaže kod povećanja razine ženskih spolnih hormona progesterona i estrogena, reguliranja ciklusa i povećava vjerojatnost za začeće.

Image
Foto: Unsplash

Bolesti desni mogu utjecati na plodnost

Bolest desni može utjecati na plodnost, a često se o tome uopće ne razmišlja. Nitko ne voli odlazak stomatologu, ali žene trebaju znati da zdravlje desni može utjecati na trudnoću. Australska studija iz 2011. otkrila je da parodontalna bolest odgađa pozitivan test na trudnoću za dva mjeseca ili više. Istraživači su otkrili da je ženama s bolestima desni trebalo u prosjeku nešto više od sedam mjeseci da zatrudne, dva mjeseca dulje nego ženama koje nisu imale ovaj problem. Natečene desni i vrećice oko zuba stvaraju bakterije koje ulaze u krvotok i izazivaju upalu, potencijalno smanjujući šanse embrija za implantaciju.

Image
Foto: Unsplash