Novo razdoblje

10 stvari koje bi dijete trebalo znati prije polaska u školu

Polazak u školu velika je promjena za cijelu obitelj, a posebno za dijete. Roditelji mogu pripremiti dijete kako bi lakše prošlo kroz sve nove stvari koje ga očekuju

profimedia-0220395388.jpg
Foto: Profimedia.hr

Polazak djeteta u školu velika je promjena za mališana, ali i za cijelu obitelj. Dijete se treba prilagoditi na drugačije obveze, zadatke i očekivanja, ali i roditeljska uloga je drugačija. Normalno je i da roditelji osjećaju tjeskobu kada kupuju prvi ruksak i knjige za svoje, sada već veliko dijete.

Image
Bolji odgoj

Toksične rečenice koje trebamo prestati govoriti svojoj djeci

Roditelji obično žele biti potpuno sigurni da je dijete spremno prilagoditi se novim obvezama i okruženju, da će moći stvarati nova prijateljstva, ali i komunicirati s učiteljem/učiteljicom. No nekad su roditelji iznenađeni koliko se danas očekuje da dijete zna prije polaska u školu. Istraživanja pokazuju da dobro pripremljena djeca imaju veću vjerojatnost za bolju prilagodbu što im daje prednost na početku školovanja. Odgajatelji i škola trebali bi objasniti roditeljima koja znanja i vještine su bitna. Zato donosimo deset najčešćih stvar koje bi djeca trebala znati kako bi se osjećala samouvjereno i spremno za najveću avanturu svom životu.

POGLEDAJ VIDEO: Kako pripremiti dijete za vrtić i jaslice?

Slušati i slijediti jednostavne upute

Do polaska u školu dijete bi trebalo znati slušati i slijediti različite upute. Što roditelj mogu učiniti? Daj svom djetetu dnevne zadatke u domu. Na primjer dijete treba pospremiti igračke ili postaviti stol za objed. Također je dobro dati nekoliko zadataka u istoj rečenici: "Pokupi igračke i stavi ih u kutiju." ili "Stavi žlice, vilice, šalice i salvete na stol."

Image
Foto: Unsplash

Objasniti svoje potrebe i osjećaje

Dijete bi trebalo moći jasno objasniti svoje potrebe, osobito učiteljici. Što roditelj može učiniti? Potakni dijete da govori punim rečenicama od pet, šest riječi. "Žedan sam, htjela bih čašu vode, molim te" ili "Trebam pomoć s ovim riječima".Vrlo je važno da dijete zna objasniti svoje osjećaje.

Image
Foto: Unsplash

Odjenuti se i jesti samostalno

Dijete bi se trebalo moći samostalno odjenuti, na primjer zatvoriti patentni zatvarač i zakopčati gumbe. Također bi trebalo znati kako otvoriti sok i izvaditi hranu. Još jednu stvar djeca uče u ovoj dobi, kako zavezati vezice na cipelama, iako ovo neće sva naučiti u dobi od šest godina. Što roditelj može učiniti? Pusti dijete da se samostalno odijeva svako jutro dok ne svlada sve potrebno. To uključuje zakopčavanje hlača i košulja, čarape, jakne i slično. Nauči dijete kako otvoriti ambalažu i uvijek ga pohvali.

Image
Foto: Unsplash

Dijeljenje igračka i timski rad

Veliki dio školovanja znači učenje o odnosima i kako se dobro slagati s drugom djecom, dovršavati zadatke ili projekate s kolegama. No i ponašanje prema drugima s poštovanjem. Što roditelj može učiniti? Igrajte društvene igre kako bi se dijete naučilo poštovati granica i pravila. Ako imaš više djece potakni ih da zajedno rade neke projekte ili zadatke.

Image
Foto: Unsplash

Razumijevanje i prepričavanje jednostavnih priča

U prvoj godini školovanja djeca bi trebala moći slušati i razumjeti priče od pet do deset minuta. Većina će moći prepričati jednostavne priče koje su čuli, a neki čak mogu početi smišljati svoje priče. Što roditelj može učiniti? Ako kod kuće nemate rutinu čitanja, nikad nije kasno da započnete. Brojna su istraživanja otkrila da će djeca kojoj se kod kuće redovito čita imati puno veću vjerojatnost za uspjeh. Potakni svoje dijete da prepričava priče koje ste pročitali, a može ih i nacrtati, koristiti lutke i igrati uloge.

Image
Foto: Unsplash

Povezivanje i prepoznavanje stvari

Dijete bi trebalo moći spajati i odvajati stvari prema jednostavnim značajkama, na primjer prema obliku, boji ili funkciji. Što roditelj može učiniti? Igraj se s djetetom igre pogađanja, a možeš koristiti knjige, pjesme ili igre. To će djetetu pomoći da razumije određene značajke.

Image
Foto: Unsplash

Prepoznavanje osnovnih boja, oblika i uzoraka

Ova osnovna znanja pomoći će djetetu da razvije osnovne matematičke vještine i znanja. Što roditelj može učiniti? Razgovaraj s djetetom o oblicima dok ste vani ili se kod kuće odijeva, ovakvo učenje možeš pretvoriti u zabavnu igru. Također pusti dijete da eksperimentira s vodenim bojama, bojicama, kockama i tijestom i da se igra s različitim bojama i oblicima.

Image
Foto: Unsplash

Prepoznavanje brojeva i razumijevanje kako se koriste

Do polaska u školu mnoga će djeca znati brojati do najmanje 30 i reći koji broj ide prije ili poslije zadanog broja do 20. Što roditelj može učiniti? Pomozi djetetu da ističe brojeve kada ih vidi u igranju, na televiziji ili telefonu. Postoje i mnoge dječje knjige i igrice koje mogu pomoći da lakše nauči. Dobro je pokazati djetetu kako koristiti brojeve u svakodnevnim aktivnostima.

Image
Foto: Unsplash

Prepoznavanje slova i razumijevanje kako se spajaju u riječima

Većina djece prije polaska u školu znaju većinu slova i razumiju vezu između glasova i slova. Neka će djeca moći sricati i napisati svoje ime. Što roditelj može učiniti? Igra sa slovima i slaganje riječi i prepoznavanje rime mogu pomoći djetetu da bolje razumije odnos između slova i glasova.

Image
Foto: Unsplash

Fokusiranje na jednu aktivnost

U ranoj dobi djeca teško zadržavaju pažnju pa je vrlo važno da se tijekom odrastanja nauče fokusirati na jednu stvar ili aktivnost. Što roditelj može učiniti? Potaknni dijete na aktivnost u kojoj uživa, poput crtanja, jer će se tako naučiti koncentrirati.

Image
Foto: Unsplash