Žena vrijedna divljenja

Hajdi Ćenan: 'Umjetnu inteligenciju već koristimo u svakodnevnom životu, iako toga možda nismo ni svjesni'

U novoj epizodi podcasta 'Ženska strana s Marijom Pajić' gošća je svestrana uspješna žena za koju bismo mogli reći da ima umjetnu inteligenciju u 'malom prstu'- Hajdi Ćenan koja stoji iza startupa airt. Riječ je umjetnoj inteligenciji koja je namjenjena prvenstveno bankama koje je mogu iskoristiti na svojim podacima

0H4A2299.jpg

Hajdi Ćenan, žena je koju nije lako opisati upravo zbog njezine svestranosti, ali i uspjeha koje je nanizala. Osim što za sebe kaže da je non-tech osoba u tech svijetu, ljubiteljica putovanja i vina te pobornica cjeloživotnog učenja, prošla je od medija, do marketinga pa do tehnologije. Naime, Hajdi je potpredsjednica Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju, ali i suosnivačica i CEO startupa airt  koji se specijalizirao za umjetnu inteligenciju i koji omogućava bankama da jednostavno i brzo primijene i koriste moć umjetne inteligencije na svojim podacima.

Image

Uz sve to, Hajdi je jedna od suosnivačica udruge PWN Zagreb koja promiče jednakost i rodnu ravnotežu u leadershipu.

Hajdi je ovotjedna gošća podcasta 'Ženska strana s Marijom Pajić', a razgovarale su doista o svemu. Ponajprije kako je Hajdi prošla put o medija do tehnologije.

"Ja volim i danas reći da ne znam što ću biti kad narastem jer me previše toga zanima. Sasvim slučajno sam završila u medijima nakon fakulteta jer sam tražila posao i išla na intervjue. U zadnjom krugu su mi bili posao u KPMG-u i u medijima. Igrom slučaja su mi se mediji činili zanimljvijim. Onda nakon 10 godina u medijima pružila mi se prilika da pređem u svijet digitalnog marketinga. Imala sam osjećaj da radim svaki dan slično i da se ne razvijam, pa sam odlučila i to isprobati. I sad pod zadnje, svijet tehnologije, odnosno umjetne inteligencije, ponajviše mom poslovnom partneru i suosnivaču startupa Davoru Runji koji jest iz svijeta tehnologije" otkrila je odmah na početku razgovora Hajdi.

"U svijetu tehnologije sam se našla jer smo i ja Davor osjetili da se ne razvijamo dalje da nisu to više takvi izazovi. A pojavila se ta tehnologija koja zvuči kao nešto što će obilježiti našu budućnost ", objasnila je Hajdi.

A naravno, Mariju je zanimalo da joj Hajdi objasni što je to točno umjetna inteligencija, jer mnogi zapravo ne znaju točno što stoji iza toga.

Image

Mirela Kardašević u podcastu ' Ženska strana s Marijom Pajić' - Kao maloj rekli su joj da neće moći hodati, a danas je svjetska prvakinja

"Umjetna inteligencija, doista nije novi pojam koji se pojavio još 50-tih godina prošlog stoljeća. Ja se volim zezati kako se tada našla grupica ljudi i rekla, zašto mi ne bismo dali mašinama da rade posao umjesto ljudi, mi ćemo se zavaliti, noge na stol i odmarati. I tada se počelo raditi na tome. Posve laički rečeno, to su neki zadaci koje stojevi, mašine, kompjuteri obavljaju umjesto ljudi. Međutim, skoro 70 godina je doista trebalo da postane tehnologija o kojoj pričamo sada, ali je i doista primjenjujemo", objasnila je Hajdi. No, iako itekako zanimljiva tehnologija koja nam iz dana u dan na neki način mijenja živote, nije lišena negativne konotacije, posebice gledamo li SF filmove, pa se kod mnogih javlja strah kako će AI zamijeniti sve poslove.

"Da, neki poslovi će nestati zbog toga što je praktičnije i ekonomičnije da strojevi obavljaju neku vrstu poslova bolje od ljudi, pogotovo ako govorimo o repetitivnim zadacima, koji su na kraju ljudima dosadni. I ono što volim reći, svaka industrijska revolucija je dovela do promjena u opisima poslovima i što ima i što nema.", objasnila je Hajdi.

A gdje gotovo svakodnevno već sada koristimo AI, pogledajte u podcastu 'Ženska strana s Marijom Pajić'.